Krajem juna ukupni plasmani privredi i stanovništvu dostigli 2.574 milijarde dinara

Bez autora
Sep 21 2020

Krajem juna 2020. godine ukupni plasmani privredi i stanovništvu dostigli su 2.574 milijarde dinara, što je za 100 milijardi dinara više nego krajem prethodnog tromesečja, navodi se u izveštaju o dinarizaciji Narodne banke Srbije (NBS).

Kako se navodi, stanje dinarskih plasmana povećano je u dvostruko većem iznosu od valutno indeksiranih i deviznih plasmana (68,5 milijardi dinjara naspram 31,6 mlrd dinara, respektivno), što se odrazilo na povećanje njihovog učešća u ukupnim plasmanima (za 1,4 procentna poena), na 34,6 odsto, što je i najveća vrednost ovog pokazatelja otkada postoji uporediva statistika.

Plasmani stanovništvu ostvarili su nešto veći rast (53,8 milijardi dinara) od plasmana privredi (46,4 milijardi dinara), a kod oba sektora rast se u najvećoj meri duguje povećanju dinarskih plasmana, koji su u drugom kvartalu povećali svoju zastupljenost u ukupnim plasmanima na 55,8 odsto, odnosno 16,4 odsto, respektivno.

Rast kredita stanovništvu u drugom kvartalu u najvećoj meri bio je vođen odobravanjem gotovinskih kredita , koji se po pravilu realizuju u dinarima . Osim ublažavanja monetarne politike, na rast stanja tih kredita uticala je i primena moratorijuma na otplatu kredita od kraja marta u trajanju od tri meseca.

U drugom tromesečju banke su privredi i stanovništvu odobrile nove kredite u iznosu od 293 milijarde dinara, što je u poređenju s prethodnim tromesečjem manje za 25 milijardi dinara.

Kada je u pitanju struktura novoodobrenih kredita privredi i stanovništvu, 46,2 odsto kredita odobreno je u dinarima, što je za 5,2 procentna poena više nego u prethodnom tromesečju. Krediti su pretežno odobravani privredi (218 milijardi dinara). Najveći deo tih kredita bio je za finansiranje obrtnih sredstva, a valutna struktura znatnije se promenila u korist dinarskih kredita, navodi se u izveštaju NBS.

Pod uticajem dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike NBS, kamatne stope na novoodobrene dinarske kredite privredi i stanovništvu nastavile su da se smanjuju i u drugom kvartalu su u proseku smanjene za 1,3 procentna poena, na 5,3 odsto, što je njihov najniži nivo do sada, saopštila je NBS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik