Kreće međunarodna arbitraža u slučaju "Energopetrola"

Bez autora
Aug 05 2020

Vlada Federacije odlučila je pokrenuti kontratužbu protiv hrvatsko-mađarskog konzorcija INA-MOL i ući u postupak međunarodne arbitraže kako bi spasila 65 miliona maraka, koliko zvanični Zagreb traži u sporu koji se odnosi na dokapitalizaciju „Energopetrola“, saznaje „Dnevni avaz“.

Ko je kriv

Iako je arbitražni postupak mirovao punih osam godina, Vlada FBiH je angažiranjem advokata odlučila da se upusti u postupak i pokuša, kako nam je rečeno, dokazati da je oštećena u ovom poslu, a ne obrnuto, da je uzrokovala štetu i dužna platiti milionske tužbe tadašnjih radnika. Zbog toga se odlučila na kontratužbu u vrijednosti od 60 miliona KM, čime je arbitražni postupak pokrenut s mrtve tačke.

Zanimljivo je da se ova informacija mjesecima držala u tajnosti, a, kako saznajemo, vrlo brzo bi mogla biti zakazana i prva statusna konferencija pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Beču ili Parizu, kako bi postupak zvanično i bio pokrenut.

Federacija je lani angažirala i advokatsku kancelarija iz Švicarske „Walder Wyss LTD Cirih“ i sarajevskog advokata Almira Gagulu kako bi je zastupali u sporu i za taj posao već su dobili 3,6 miliona KM. Ovaj tim već je pripremio svoj dio odbrane.

Konzorcij INA-MOL je, podsjećamo, nakon dokapitalizacije „Energopetrola“ 2006. godine naveo da tužbe koje su podnijeli radnici "Energopetrola" u iznosu od 20 miliona KM mora nadoknadi Vlada FBiH. Prema jednoj od odredbi tog ugovora, Vlada FBiH obavezala se da će preuzeti sva dugovanja u ovom procesu, uključujući i potraživanja radnika.

Izvještaj komisije


Međutim, tim stručnjaka koji je angažirala Vlada, ali i Komisija koja je radila na zaključcima koji su u aprilu prošle godine dostavljeni ovoj federalnoj instituciji, mišljenja je da hrvatski naftni gigant nije uopće ni ispoštovao ugovor o dokapitalizaciji i da je oštećena bh. strana, niti je investirao 90 miliona KM.

Također, sporan je i tužbeni nalog i 65 miliona KM, za koji se smatra da je previsok i neopravdan. Zbog toga su i angažirani pravnici, koji su već o svemu obavijestili Vladu FBiH.

Ko je koga oštetio


Suvad Osmanagić, bivši savjetnik premijera Fadila Novalića, rekao je 2015. godine za naš list da je dokapitalizacija „Energopetrola“ jedna od najvećih afera u BiH u posljednjih petnaest godina. Osmanagić je bio i predsjednik Radne grupe Vlade koja je spremala odgovore na tužbu.

- Jasno se vidi da Konzorcij godišnje ostvaruje korist od poslovanja EP-a u iznosu od oko 200 miliona KM, što je za proteklih deset godina ukupno oko dvije milijarde KM - ustvrdio je tada Osmanagić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik