Ministarstvo privrede ove godine podržalo 819 preduzeća, najveće interesovanje za nabavku opreme

Bez autora
Oct 18 2021

Podršku Ministarstva privrede ove godine je iskoristilo 819 kompanija i preduzetnika. Iz državnog budžeta, kroz četiri programa, dobili su pomoć vrednu 2,1 milijardu dinara, a ostvariće investicije vredne ukupno 11 milijardi dinara.

Usled velikog interesovanja, javni pozivi za Program podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme u 2021. godini i Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade su zatvoreni.

Novac je još moguće dobiti kroz Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte i Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju.

- Za program podrške za nabavku opreme bilo je raspoloživo 2,05 milijardi dinara bespovratnih sredstava - kažu u Ministarstvu privrede.

- Odobren je 691 zahtev, vredan 1,89 milijardi dinara. Vrednost ukupne investicije je 9,7 milijardi dinara. Korisnici su mikro, mala i srednja privredna društva, preduzetnici i zadruge. Iz budžeta se sufinansira do 25 odsto vrednosti opreme. Pet odsto je učešće klijenta, a 70 odsto iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga. Iznos odobrene bespovratnih sredstava ne može biti manji od 500.000 dinara, niti veći od pet miliona dinara.

Ministarstvo privrede, u saradnji sa Fondom za razvoj, ženama preduzetnicama i mladima je obezbedilo 100 miliona dinara bespovratnih sredstava. Odobrena su 52 zahteva, vredna 48 miliona dinara. Iz budžeta su dobili do 35 odsto vrednosti ulaganja, 45 odsto u nerazvijenim opštinama, a ostatak kroz kredit Fonda za razvoj.

- Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva za Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte iznose 266,8 miliona dinara - dodaju u Ministarstvu privrede.

- Odobreno je 30 zahteva vrednih 173 miliona dinara. Kombinuju se bespovratna sredstva iz budžeta do 20 odsto vrednosti investicionog ulaganja, 30 odsto za one koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljni kredita Fonda. Kroz Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju dodeljuje se 150 miliona dinara. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava je 1,8 miliona dinara, odnosno 2,4 miliona za nerazvijene opštine.

Privatizacija

Ministarstvo kreditira i firme u postupku privatizacije.

- Sredstva u najvećem broju slučajeva se odobravaju za tekuću likvidnost, odnosno podršku preduzećima do okončanja započetog procesa privatizacije, a retko za procenu fer tržišne vrednosti kapitala preduzeća - kažu u Ministarstvu.

- Oko 15 preduzeća godišnje podnosi zahtev i koristi sredstva iz ovog programa, a visina sredstava koja im se odobravaju zavisi od raspoloživih sredstava u budžetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik