Nekretnina isplativija od štednje

Bez autora
Sep 01 2021

Ukupni zajmovi stanovništva u bankama u BiH na kraju prvog polugodišta iznosili su 10,2 milijarde maraka, a najveći rast u odnosu na isti period lani zabilježili su stambeni krediti.

Naveo je to predsjednik Udruženja banaka BiH Berislav Kutle, ističući da su ukupni krediti u bankama na kraju juna iznosili 20,8 milijardi maraka, te da je bankarski sektor poslovao bolje u odnosu na isti period lani.

Istakao je da je ukupan rast kredita iznosio dva odsto, a da su krediti stanovništva porasli za 3,6 odsto.

- U okviru kredita stanovništva najviše su rasli stambeni krediti sa 9,2 odsto - rekao je Kutle, dodavši da je očekivani rast ukupnih zajmova do kraja godine od 3,5 do četiri odsto.

Naglasio je da su i krediti privrede konačno počeli da rastu, te da je taj rast svega 0,4 odsto, sa pozitivnim trendom.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja ističe za “Glas Srpske” da su svi ovi podaci zapravo zakasnjela reakcija na prethodnu godinu, koja je, kad su u pitanju kreditne aktivnosti i ulaganja u nekretnine, bila u potpunoj stagnaciji, a do svega toga dovela je pandemija virusa korona.

- Neizvjesnost, strah i rast štednje obilježili su proteklu godinu. U ovoj godini bilježimo nagli skok cijena nekretnina usljed velikog poskupljenja materijala i prekida lanca snabdijevanja, a sve to zbog korone. Vrijednost novca stagnira usljed niskih kamatnih stopa na štednju, a zbog povećanog rasta cijena nekretnina došlo je do rasta stambenih kredita i većeg prometa nekretnina na domaćem tržištu u odnosu na 2020. godinu - pojašnjava Ljuboja. Naglašava da se tek u naredne dvije godine može očekivati stabilizacija na tržištu.

Govoreći o privredi, Ljuboja je ponovio da je u vrijeme pandemije smanjena privredna aktivnost, te povećana nelikvidnost.

- Rast kreditne aktivnosti privrede je na dosta skromnom nivou i dalje prednjače krediti stanovništva, a to potvrđuje da smo mi zemlja sa niskim stepenom industrijalizacije, te da nema velikih infrastrukturnih radova ili da se ne finansiraju iz domaćih izvora - rekao je Ljuboja.

Ocenite tekst
Komentari
  • Sasa

    Sep 02 2021
    Kupiti stan za kesh kod nas je za mnoge nemoguca misija ali na kredit uz rizik vecina moze.Ja sam rizikovao i preko Solis nekretnina kupio manji stan u Novom Sadu za studenta.Kad sam izracunao koliko bi placao stan u narednih pet godina bolja mi je bila ova opcija.
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik