Nema korupcije u izdavanju transportnih dozvola

Bez autora
Sep 14 2011

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku danas je u Vladi Srbije javno podelilo prvih 15 rezervnih CEMT dozvola za međunarodni transport od odobrenih 439 dozvola, a resorni minstar Milutin Mrkonjić je demantovao informacije da je bilo korupcije u raspodeli tih dokumenata. Transportne dozvole dele se javno, a danas je prvi put otvoren zapečaćeni paket iz Pariza sa rezervnim CEMT (Međunarodni transportni forum za drumski prevoz robe) dozvolama.Za dobijanje rezervnih dozvola koje se dodeljuju u slučaju kada ih neko izgubi ili bude pokraden, promeni firmu i u slučnim situacijama, bilo je podneto 30 zahteva za dobijanje, ali je 15 odobreno onima koji su imali kompletnu dokumentaciju.

Nema korupcije u izdavanju transportnih dozvolaMinistarstvo za infrastrukturu i energetiku danas je u Vladi Srbije javno podelilo prvih 15 rezervnih CEMT dozvola za međunarodni transport od odobrenih 439 dozvola, a resorni minstar Milutin Mrkonjić je demantovao informacije da je bilo korupcije u raspodeli tih dokumenata.

Mrkonjić je istakao da se transportne dozvole dele javno, demantujući ranije informacije pojedinih medija da u raspodeli dozvola ima korupcije.

"Sve radimo javno i transparentno i danas smo prvi put otvorili zapečaćeni paket iz Pariza sa rezervnim CEMT (Međunarodni transportni forum za drumski prevoz robe) dozvolama", rekao je Mrkonjić.

Za dobijanje rezervnih dozvola koje se dodeljuju u slučaju kada ih neko izgubi ili bude pokraden, promeni firmu i u slučnim situacijama, bilo je podneto 30 zahteva za dobijanje, ali je 15 odobreno onima koji su imali kompletnu dokumentaciju.

Ministar je rekao da je ove godine podeljeno više od 1.300 CEMT dozvola, koje je dobilo više od 300 preduzeća, a odobreno je i 439 rezervnih dozvola, kao i da se broj dozvola svake godine povećava - prošle godine je bilo 960 a sledeće godine biće ih 1.500.

Mrkonjić je istakao da su transporteri najbolji barometar srpske privrede i da je ove godine ukupno izdato oko 300.000 pojedinačnih dozvola za međunarodni trasnport.

Mrkonjić je istakao da država godišnje prihoduje od transportnog sektora oko 500 miliona evra i da se trudi da im zbog toga obezbedi što više dozvola.

Mrkonjić je naveo da u sektoru transporta ima oko 25.000 zaposlenih i po 25.000 u oblasti železničkog i vazdušnog saobraćaja, a na održavanju puteva takođe 25.000, dok u energetici radi 50.000 ljudi.

Predsednik Udruženja za međunarodni transport Neđo Mandić je rekao da nisu tačne informacije da je prethodnim meseci počela raspodela rezervnih dozvola i da se taj proces odvija po strogo utvrđenim procedurama kao i da tranporteri imaju dobru saradnju sa resornim ministarstvom.

Predstavnici transportnih preduzeća MDT Sistem iz Kraljeva i Koncern Srboeksport iz Obrenovca, Ljubinko Zlatić i Miroslav Nikolić, su istakli da nema korupcije u izdavanju dozvola, odnosno da ne postoji "crno" tržište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik