Nemačke firme traže partnerstvo

Bez autora
Jun 02 2013

Nemačke kompanije, koje nude razna napredna rešenja za povećanje energetske efikasnosti, tragaju za potencijalnim partnerima u našoj zemlji.Predstavnici osam nemačkih firmi - "Ađinol Lube Oil", "Limon", "PEWO Energietechnik", "Helios Ventilatoren", "Doepke Schaltengerate", "Theben", "Walther-Werke" i "FTG Friedrich Goehringer Elektrotechnik" prethodnih dana su putovali po Srbiji u potrazi za potencijalnim partnerima.

Nemačke firme traže partnerstvoNemačke kompanije, koje nude razna napredna rešenja za povećanje energetske efikasnosti, tragaju za potencijalnim partnerima u našoj zemlji.

Predstavnici osam nemačkih firmi - "Ađinol Lube Oil", "Limon", "PEWO Energietechnik", "Helios Ventilatoren", "Doepke Schaltengerate", "Theben", "Walther-Werke" i "FTG Friedrich Goehringer Elektrotechnik" prethodnih dana su putovali po Srbiji u potrazi za potencijalnim partnerima.

Konsultant izvozne inicijative za energetsku efikasnost u Ministarstvu privrede i tehnologije SR Nemačke Torsten Gusek je tim povodom izjavio Tanjugu da je energetska efikasnost jedna od najvažnijih tema u Nemačkoj i da bi Srbija mogla mnogo da nauči od Nemačke, gde su svi uključeni u razvoj te oblasti.

Gusek je rekao da se u toj zemlji naročita pažnja posvećuje uštedama energije u oblastima zgradarstva i industrije i da se u Nemačkoj mnoge kompanije takmiče nudeći rešenja kako da se smanji utrošak energije.

On je kazao da je transfer znanja i zajedničko poslovanje srpskih i nemačkih firmi najbolji način za Srbiju da usvoji napredna rešenja i poveća efiksnost industrije.

Stručnjak iz Nemačke je naglasio da je energetska efikasnost veliki trend u Evropi i da je logično da se i Srbija što pre priključi.

Predstavnici nemačkih preduzeća su rekli Tanjugu da imaju bogatu ponudu za srpske firme i izrazili očekivanje da će započeti ili proširiti poslovanje u Srbiji.

Menadžer prodaje kompanije "Theben" Gunar Halm je istakao da se energetskom efikasnošću značajno umanjuju troškovi u industriji.

"Štedeći energiju - štedite novac", poručio je Halm srpskim privrednicima dodajući da je energetska efikasnost važna i zbog ekologije i prirodnih organičenja izvora energije.

"Mi smo zainteresovani za partnerstvo sa srpskim kompanijama i zato smo došli u vašu zemlju, gde želimo da radimo", dodao je on.

Firma "Theben AG" se bavi upravljanjem rasvetnim sistemima i instalacionim materijalima i nudi, na primer, komponente za sistemske tehnike u zgradarstvu - upravljanje rashladnim i toplotnim sistemima, a svoje izvozne aktivnosti ima u 59 zemalja.

Predstavnica kompanije "Ađinol Lube Oil" Ženet Aksman je rekla da ta firma želi da nadje partnere u Srbiji u oblasti industrije maziva sa čijom se upotrebom ostvaruju velike uštede.

Ta firma nudi, kako je rekla, efikasna mašinska ulja, visoko - performansna hidraulična ulja i ulja za turbine... , a svoje izvozne aktivnosti realizuje na svim kontinentima.

Nemačke firme su učestvovale na medjunarodnoj Konferenciji o energetskoj efikasnosti u industriji, koja je održana 28. maja u Beogradu u organizaciji Delegacije nemačke privrede u Srbiji.

Tom prilikom je istaknuto da Srbija treba što pre da modernizuje svoju industriju, s obzirom da je jedan od najvećih rasipnika energije u Evropi.

Nemačka je decenijama jedan od najvažnijih i najvećih privrednih partnera Srbiji, s obzirom da godišnji obim robne razmene iznosi oko 2,5 milijardi evra.

Preduzeća iz Nemačke su, prema podacima Delegacije nemačke privrede u Srbiji, investirala u srpsku privredu od 2000. do sada više od 1,5 milijardi evra.

Oko 370 preduzeća u Srbiji, čiji su osnivači nemačka pravna lica, zapošljavaju više od 25.000 ljudi. Delegacija Nemačke privrede u Srbiji (AHK) predstavlja deo Nemačke spoljnotrgovinske komore, koju u 80 zemalja širom sveta predstavlja 120 kancelarija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik