Od maja veće akcize na gorivo, alkohol, kafu, gas, cigarete...

Bez autora
Apr 17 2024

Vlada Srbije donela je odluku da uskladi akcize sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u prošloj godini, tako da su akcize od maja veće na gorivo, alkohol, nikotinske proizvode, kafu, gas. Da li možemo da očekujemo poskupljenje tih proizvoda?

Od maja akcizna uvećanja na dizel iznosiće dodatnih 5 dinara 86 para, na benzin 5 dinara 70 para, na tečni nafni gas 4 dinara 45 para. Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije kaže da je to bilo očekivano.

Prema Tomislavu Mićoviću iz Udruženja naftnih kompanija Srbije, jedino je izvesno to da će proizvođači i uvoznici derivata nafte od 1. maja biti u obavezi da obračunaju i plate nove, uvećane iznose akciza za proizvode koje stavljaju na tržište. Mićović podseća da prošlogodišnje povećanje akciza nije odmah donelo povećanje cena goriva. Dodaje i da su već ranije upozoravali da takve promene donose negativne efekte, sada već, kako kaže hronični odliv potrošnje u susedne zemlje, te građani sve češće gorivo kupuju u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj, Rumuniji, gde je ono jeftinije.

To moglo da bude promenjeno, makar za transportne kompanije, poručuje profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Slobodan Aćimović.

Osim na naftne derivate, akcize će od sledećeg meseca biti veće i na biogoriva i biotečnosti, prirodni gas, alkoholna pića, kafu, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, nikotinske vrećice, duvanske prerađevine, kao i cigare. Podsetimo i na to da je prethodno povećanje akciza na cigarete dovelo do poskupljenja tog proizvoda za 10 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik