Omladinska banka Goražde podržala 11 projekata mladih i jedan mikrobiznis

Bez autora
Apr 02 2024

U okviru programa Omladinske banke Goražde koju partnerski podržavaju Grad Goražde i Fondacija “Mozaik”, danas su potpisani ugovori za 11 projekata neformalnih grupa mladih te jedan mikrobiznis, za što je izdvojeno oko 30.000 KM.

Mladi Goraždanin Damir Deljo odlučio je registrovati mikrobiznis u oblasti pčelarstva.

- Radi se o pčelarskoj radionici, a zajedno sa ocem se time bavim dvije godine i dosad nismo registrirali djelatnost, tako da će mi ova sredstva pomoći da to učinim. Odlična je ovo prilika za mlade, jednostavan proces i da sam znao ranije to bih sigurno učinio - kazao je Deljo.

Koordinator Fondacije “Mozaik” Armin Softić izrazio je zadovoljstvo što se program Omladinske banke Goražde nastavlja uspješno realizirati.

- Gledajući same projekte, evidentan je šarolik dijapazon djelatnosti u kojima će se raditi od sporta, kulture do rekonstrukcije javnih puteva i objekata za mlade. Od ukupno obezbijeđenih oko 30.000 KM za ove projekte, Grad Goražde i Fondacija Mozaik obezbjeđuju oko 20.000 KM, a neformalne grupe su kroz svoj doprinos prikupile nešto više od 10.000 KM. Podrška za mikrobiznis u ovom trenutku iznosi 2.000 KM što su po 50 posto obezbijedili Grad Goražde i Fondacija Mozaik - precizirao je Softić.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović napomenuo je da Grad Goražde s Fondacijom Mozaik u finansiranju projekata mladih učestvuje već dugi niz godina, prenosi Fena.

Kroz ove projekte mladi su pokazali zavidan nivo kreativnosti i poduzetništva te su svake godine, kako je rekao, nove ideje i sve veći broj mladih koji žele učestvovati u izgradnji grada sa dobrim idejama.

-Sve ono što mladi žele nastojat ćemo ugraditi i u Strategiju za mlade koja je u fazi donošenja te da oni institucionalno budu dio progresa ovog grada - kazao je Imamović.

Program Omladinske banke ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama, kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

U 12 godina saradnje u sklopu projekta Omladinska banka realizovano je 130 projekata na području Grada Goražda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik