Otkupne cene mleka među najvišim u Evropi

Bez autora
Apr 16 2024

Proizvođači mleka u Srbiji trenutno za litar mleka dobijaju više otkupne cene nego farmeri u država Evropske unije, tvrde predstavnici ove industrije.

Vodeća kompanija u ovom sektoru „Imlek” saopštila je da neće snižavati trenutnu, kako je naglašeno, visoku otkupnu cenu mleka u Srbiji, iako je ona među najvišima u Evropi. Naveli su da će zadržati otkupne cene na sadašnjem nivou sve dok se ne uvere u izvesne prinose i kvalitet hrane za životinje iz nove žetve.

„Tek kada se ostvare određeni rezultati i kada bude bio potvrđen kvalitet hrane za stoku, kompanija će zajedno sa svojim dobavljačima ustanoviti prostor za zajedničke uštede”, navodi se u saopštenju. Kompanija je poručila da će nastaviti politiku redovnog isplaćivanja svojih kooperanata, bez kašnjenja.

Krajem prošle sedmice kompanija se oglasila istim povodom i saopštila da će prosečna isplaćena cena sirovog mleka prema farmama u Srbiji za mart mesec biti viša od 70 dinara za litar sirovog mleka. Naveli su da je to rekordno visok iznos, ako se uzme u obzir da je otkupna cena mleka u EU u poslednjem periodu pala na 40 evrocenti, pa i niže.

„U skladu sa preporukom Ministarstva poljoprivrede, u proteklom periodu i pored velikih tržišnih turbulencija ’Imlek’ nije značajnije snižavao otkupnu cenu mleka i nije kasnio sa plaćanjem ka svojim dobavljačima”, naveli su u saopštenju.

Tržište mleka u prvom kvartalu prošle godine ušlo je u takozvanu silaznu fazu ciklusa. Analitičari su objasnili da je osnovni razlog za pad cena na tržištu mleka bila rastuća dinamika njegove proizvodnje među najvećim svetskim izvoznicima mlečnih proizvoda. Ponuda mleka u EU i SAD rasla je u 2022, ali i početkom prošle godine kao odgovor na relativno visoku profitabilnost njegove proizvodnje u tom periodu uprkos konstantnom rastu troškova.

Prema pisanju evropskih medija, cene sirovog mleka u EU su još u februaru ove godine blago smanjene usled povećanja ponude sirovog mleka na domaćem tržištu, stabilizacije tražnje za puterom i pada interesovanja stranih kupaca za sirovim mlekom.

Podaci Evropske komisije za februar ove godine pokazuju da je prosečna cena sirovog mleka u EU iznosila 46,34 evrocenta po kilogramu, što je 0,8 odsto niže nego u januaru. U poređenju sa februarom 2023, mleko u EU pojeftinilo je za 15,1 odsto. U Ukrajini je istog meseca sirovo mleko u proseku koštalo 40 evrocenti. Među glavnim proizvođačima i izvoznicima mlečnih proizvoda cene sirovina su porasle samo u Poljskoj na 47,86 evrocenti u poređenju sa januarom ove godine. U februaru su nabavne cene ostale nepromenjene u Nemačkoj, Danskoj, Španiji, Italiji, Portugaliji, Mađarskoj, Sloveniji, Malti i Kipru u odnosu na januar. U poređenju sa januarom, sirovo mleko je pojeftinilo u Češkoj na 42,48 evrocenti po kilogramu, Francuskoj na 45,96, Litvaniji na 42,68 evrocenti, Holandiji na 44,75 i Slovačkoj na 42,01, preneo je „The Dairy News Global”, portal koji se bavi temama iz mlekarstva. Kako se navodi, farmeri nisu zadovoljni nabavnim cenama koje nude kompanije za preradu mleka. Predsednik Udruženja nezavisnih proizvođača mleka Adrijen Lefevr rekao je da mnogi farmeri smatraju da su trenutne cene preniske da bi pokrile troškove proizvodnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik