Pajtić: Vojvodina najbolji region za ulaganje

Bez autora
Feb 19 2014

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić rekao je da je Vojvodina je prva među 54 regiona srednje veličine u Evropi po kriterijumu efektivnosti troškova ulaganja na konkursu Evropski gradovi i regioni budućnosti. Pajtić je na konferenciji za novinare rekao da je Vojvodina je osvojila četvrto mesto u grupi svih evropskih regiona po istom kriterijumu, kao i četvrto mesto među regionima južne Evrope, po kriterijumu strategije za privlačenje stranih direktnih investicija.Konkurs "Evropski gradovi i regioni budućnosti" organizuje magazin "FDI intelidžens" u sklopu britanskog Fajnenšel tajmsa, a na ovogodišnji se prijavilo 468 evropskih lokacija, gradova i regiona...

Pajtić: Vojvodina najbolji region za ulaganjePredsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić rekao je da je Vojvodina je prva među 54 regiona srednje veličine u Evropi po kriterijumu efektivnosti troškova ulaganja na konkursu Evropski gradovi i regioni budućnosti.

Pajtić je na konferenciji za novinare rekao da je Vojvodina je osvojila četvrto mesto u grupi svih evropskih regiona po istom kriterijumu, kao i četvrto mesto među regionima južne Evrope, po kriterijumu strategije za privlačenje stranih direktnih investicija.

Konkurs "Evropski gradovi i regioni budućnosti" organizuje magazin "FDI intelidžens" u sklopu britanskog Fajnenšel tajmsa, a na ovogodišnji se prijavilo 468 evropskih lokacija, gradova i regiona.

Pajtić je rekao da je Vojvođanski investicioni fond (VIP) prijavio Vojvodinu na konkurs, jer je FDI intelidžens" jedna od vodećih svetskih publikacija o direktnim stranim investicijama.

"Dobili tri odlične vesti za Vojvodinu i Srbiju. To je izuzetno veliki rezultat i odličan signal za sve buduće investitore, kao i snažan argument da dođu u Vojvodinu", rekao je Pajtić i dodao da ta vest povećava konkurentnost Srbije.
Pajtić je istakao da je to ujedno dobra vest i za celu zemlju jer povećava konkurentnost naše zemlje u odnosu na druge zemlje u okruženju.

"I sirurno predstavlja jedan snažan argument ne samo za pokrajinsku, već i za administraciju na nacionalnom nivou, da su Vojvodina i Srbija odlično mesto za privlačenje stranih investicija i za dovođenje onih kompanija koje su spremne da ovde otvore radna mesta i da razviju svoj biznis", rekao je Pajtić.

Iza Vojvodine su se u konkurenciji regiona srednje veličine našli ukrajinska provincija Luhansk, rumunska regija Bukurešti-Ilfov, kao i Hercegovina.

Među pet najboljih regiona po kriterijumu efektivnosti troškova ulaganja našle su se i dve vojvođanske opštine: Sremska Mitrovica na trećem mestu i Inđija na petom.

Kada je u pitanju strategija za privlačenje stranih investicija, Vojvodini su najveći konkurenti italijanske regije Toskana, Lombardija i Emilija-Romanja, kao i slovenačko Pomurje, španska pokrajina Aragon, makedonska Ohrid-Struga, zatim Hercegovina-Split i Koprivnica-Križevci.

Magazin "FDI intelidžens" ocenjivao je šest kategorija: ekonomski potencijali, ljudski resursi, troškovna isplativost, infrastruktura, biznis klima i strategija za privlačenje stranih direktnih investicija.

Dodela nagrada je 12. marta, na svečanosti kojoj će prisustvovati zvaničnici evropskih gradova i regiona, kao i predstavnici njihovih agencija za promociju stranih investicija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik