Pametne karte – krajem godine

Bez autora
Sep 29 2011

Aparati za očitavanje „bus plus” karata do sada su instalirani u više od 200 vozila javnog gradskog prevoza. Do kraja oktobra, takozvani validatori će biti postavljeni u 187 tramvaja, 139 trolejbusa, devet kompozicija „BG voza” i 1.516 autobusa GSP-a, „Laste” i privatnih prevoznika. Sistem elektronskih karata za javni gradski prevoz počeće da se koristi krajem godine.Overa karte obavljaće se prinošenjem na dva do tri centimetra od validatora. Usporavanja pri ulasku u vozilo ne bi trebalo da bude pošto ceo proces poništavanja traje pola sekunde.

Pametne karte – krajem godineAparati za očitavanje „bus plus” karata do sada su instalirani u više od 200 vozila javnog gradskog prevoza. Do kraja oktobra, takozvani validatori će biti postavljeni u 187 tramvaja, 139 trolejbusa, devet kompozicija „BG voza” i 1.516 autobusa GSP-a, „Laste” i privatnih prevoznika.

– Sistem elektronskih karata za javni gradski prevoz počeće da se koristi krajem godine. Overa karte obavljaće se prinošenjem na dva do tri centimetra od validatora. Usporavanja pri ulasku u vozilo ne bi trebalo da bude pošto ceo proces poništavanja traje pola sekunde – kaže Veljko Vlahović, glavni menadžer „bus plus” sistema.

Kada sistem zaživi, postojaće plastificirane personalizovane i nepersonalizovane karte, neplastificirane smart karte, kao i karte koje se kupuju kod vozača.

– Dok će personalizovana karta zameniti sadašnje povlastice – na njoj će biti ime i prezime putnika, jedinstveni matični broj i fotografija vlasnika – nepersonalizovana karta neće važiti na ime, dakle moći će da se po potrebi pozajmljuje ili da je koriste svi članovi porodice. Sama kartica koštaće 250 dinara, plus dopuna. Važenje nepersonalizovane karte je tri godine. Putnik će moći da je dopuni na kiosku, a kada uđe u vozilo i prinese kartu validatoru biće mu skinuto s računa onoliko koliko staje pojedinačna vožnja. Na ekranu će pisati koliko mu je novca ostalo na kartici – objašnjava Vlahović.

Turistima i onima koji javni prevoz retko koriste, preporučuje se neplastificirana – takozvana smart karta. Košta40 dinara, na nju će maksimalno moći da se uplati 500 dinara, a najmanje koliko u tom trenutku košta pojedinačna vožnja. Njen rok važenja je tri meseca.

Ostavljena je i mogućnost plaćanja pojedinačne vožnje kod vozača – putnik će dobiti komad papira nalik fiskalnom računu i neće morati da kartu „čekira” navalidatoru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik