Počelo izdavanje kartica za digitalne tahografe

Bez autora
Jan 15 2012

Agencija za bezbednost saobraćaja saopštila je da vozači koji teretnim vozilima i autobusima obavljaju međunarodnji prevoz od četvrtka, 12. januara 2012. godine, mogu podneti zahtev za izdavanje memorijskih kartica za digitalne tahografe. Zahtevi se mogu predati u poslovnicama "Dunav osiguranja" i "Dunav auta".U saopštenju se navodi da su memorijske kartice, koje izdaje ova Agencija, obavezne po Uredbi o vremenu odmora i upravljanja vožača motornih vozila kada obavljaju međunarodni prevoz kao i o primeni sistema digitalnih tahografa.

Počelo izdavanje kartica za digitalne tahografeAgencija za bezbednost saobraćaja saopštila je da vozači koji teretnim vozilima i autobusima obavljaju međunarodnji prevoz od četvrtka, 12. januara 2012. godine, mogu podneti zahtev za izdavanje memorijskih kartica za digitalne tahografe.

Zahtevi se mogu predati u poslovnicama "Dunav osiguranja" i "Dunav auta".

U saopštenju se navodi da su memorijske kartice, koje izdaje ova Agencija, obavezne po Uredbi o vremenu odmora i upravljanja vožača motornih vozila kada obavljaju međunarodni prevoz kao i o primeni sistema digitalnih tahografa. Odredbe ove uredbe koje se odnose na vremena upravljanja, pauza i odmora vozača motornih vozila i upotrebu tahografa primenjuju se na one koji obavljaju međunarodni drumski prevoz tereta i putnika. Uredba se odnosi na vozače teretnih vozila ili one koji upravljaju skupom vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3,5 tone kao i na vozače autobusa koji prevoze putnike.

U Uredbi je propisano i da dnevno vreme upravljanja vozilom ne može biti duže od devet časova kao i da se izuzetno može produžiti na deset sati, najviše dva puta nedeljno. Nedeljno vreme upravljanja vozilom ne može biti duže od 56 časova, propisano je u Uredbi u kojoj se pricizira i da tokom bilo koje dve uzastopne nedelje, ukupno vreme upravljanja vozilom ne može biti duže od 90 sati. U Uredbi su propisane i obavezne pauze i odmori za vozače a navedeno je i da tahograf, koji se ugrađuje u vozilo, mora imati odobrenje i biti pregledan, ugrađen i kontrolisan na propisima definisan način, dodaje se u saopštenju Agencije za bezbednost saobraćaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik