Podsticaj korporativnom upravljanju

Bez autora
Oct 08 2013

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da je cilj ministarstva da se uvedu principi korporativnog upravljanja i ostvari profesionalizacija javnih preduzeća uključujući i ona u nadležnosti Agencije za privatizaciju.Neophodno je organizovati obuke iz oblasti korporativnog upravljanja u saradnji sa poslovnim udruženjima i akademskim ustanovama vodeći se principima korporativnog upravljanja OECD. Želimo da prenesemo najbolju praksu iz privrede u javni sektor i profesionalizujemo rad javnih preduzeća, dodao je ministar.

Podsticaj korporativnom upravljanjuCilj Ministarstva privrede je uvođenje principa korporativnog upravljanja, kao i profesionalizacija javnih preduzeća, rekao ministar Saša Radulović. Ministarstvo će podsticati i razvoj korporativnog upravljanja u privatnom sektoru.

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da je cilj ministarstva da se uvedu principi korporativnog upravljanja i ostvari profesionalizacija javnih preduzeća uključujući i ona u nadležnosti Agencije za privatizaciju.

Radulović je u Privrednoj komori Srbije, na sastanku o unapređenju korporativnog upravljanja, rekao da je neophodno organizovati obuke iz oblasti korporativnog upravljanja u saradnji sa poslovnim udruženjima i akademskim ustanovama vodeći se principima korporativnog upravljanja OECD.

Želimo da prenesemo najbolju praksu iz privrede u javni sektor i profesionalizujemo rad javnih preduzeća, dodao je ministar. Samo uvođenjem profesionalizacije, zasnovane na transparentnom korporativnom upravljanju, možemo da rešimo nagomilane probleme u tim preduzećima, naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, stanje "ličnih karti" javnih preduzeća pokazuje na koliko niskom nivou je upravljanje javnim sektorom u Srbiji.

Radulović je dodao i da Međunarodna finansijska korporacija može da bude partner u realizaciji profesionalizacije javnog sektora.

Ministarstvo će podsticati i dalji razvoj korporativnog upravljanja u privatnom sektoru, naglasio je ministar.

Savetnik u Ministarstvu privrede za predužetništva i konkurentnost Ana Trbović kazala je da svaka privreda želi da unapredi sistem upravljanja u javnom sektoru, kao i da se najbolje prakse iz privatnog sektora uvedu u javni, u smislu da postoji korporativno transparentno upravljanje.

Ona je naglasila i da je neophodno da se promeni Zakon o javnim preduzećima, odnosno da se odredi način izveštavanja i izrade planova rada tih preduzeća, jer je to trenutno neodređeno.

Predsednik PKS Željko Sertić kazao je da je korporativno upravljanje mnogo više od usklađenosti sa propisima i standardima, odnosno da praksa pokazuje da dobro korporativno upravljanje donosi kompanijama konkretne koristi i doprinosi poboljšanju i efikasnosti poslovanja.

"Omogućava preduzećima i da identifikuju i upravljaju rizicima, da upravljaju promenama i ne dozvole da budu iznenađene. Posebno je važno što investitori dobru praksu korporativnog upravljanja prepoznaju i vrednuju kao važan parametar u proceni rizika investiranja", kazao je Sertić.

Inače, korporativno upravljanje je skup pravila i ponašanja koja određuju kako se upravlja privrednim društvima i kako se ona kontrolišu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik