Podsticaj zapošljavanju

Bez autora
May 10 2011

Vlada Srbije će do polovine maja usvojiti olakšice koje bi trebalo da podstaknu zapošljavanje, pre svega onih koji sada rade na crno. To je samo deo paketa ekonomskih mera koje bi trebalo da poprave uslove poslovanja i koje će na snagu stupiti u narednih mesec-dva.U protekle dve godine Srbija je imala najveći pad broja zaposlenih u regionu i svaka mera za posticanje zapošljavanja je dobrodošla pod uslovom da ne narušava tržišne principe poslovanja...

Podsticaj zapošljavanjuDa bi smanjila nezaposlenost država firmama nudi poreske olakšice za nove radnike, koje će stupiti na snagu u narednih mesec do dva dana. Poslodavci će za novozaposlene radnike prve godine plaćati do 60 odsto manje poreze i doprinose.

Vlada Srbije će do polovine maja usvojiti olakšice koje bi trebalo da podstaknu zapošljavanje, pre svega onih koji sada rade na crno. To je samo deo paketa ekonomskih mera koje bi trebalo da poprave uslove poslovanja i koje će na snagu stupiti u narednih mesec-dva.

U protekle dve godine Srbija je imala najveći pad broja zaposlenih u regionu i svaka mera za posticanje zapošljavanja je dobrodošla pod uslovom da ne narušava tržišne principe poslovanja, smatraju stučnjaci.

Preduzeće "Modus" pre dve godine imalo je 250 radnika, sada 160, a biće još otpuštanja radnika iz proizvodnje.

Milan Knežević iz tog preduzeća kaže da broj zaposlenih zavisi od obima poslovanja i da će biti otpušteno još 120 od 160 radnika.

"Pri ovakvom ambijetnu poslovanja, padu kupovne moći, padu tražnje, ogromnim državnim nametima, ne postoji mogućnost da se efikasno radi", rekao je Milan Knežević iz Modu.

Iz Vlade Srbije najavljuju da će polovinom meseca doneti mere - da poslodavci za novozaposlene radnike prve godine plaćaju 50 do 60 odsto manje poreze i doprinose, 40 odsto je predviđeno umanjenje za drugu i 20 odsto za treću godinu.

Potrpedsednica Vlade za privrdni i regionalni razvoj Verica Kalanović očekuje da će ta mera doprineti da deo radnika, koji rade u sivoj zoni, konačno budu prikazani kao stvarno zaposleni.

Kontrola novozaposlenih

Da bi se sprečile zloupotrebe, porast novozaposlenih kontrolisaće Poreska uprava i Nacionalna služba za zapošljavanje, kažu u Vladi.

Ekonomisti upozoravaju da će to biti teško, jer svakog meseca u Srbiji bez posla ostaje oko 20.000 ljudi i isto toliko se zaposli.

"Mnogo bolje bi bilo da se ide sa smanjenjem opterećenja porezima i doprinosima najnižih zarada do 30.000, koje prima trećina, oko 600 hiljada zaposlenih, a da pritom učestvuju u ukupno prikupljenim doprinosima sa manje od 15 odsto", kaže ekonomista Miroslav Zdravković.

Manji nameti na zarade mogu se očekivati narednih godina, kažu u Vladi.

Za sada uslove poslovanja pokušavaju da poprave uredbama. Obećavaju da će za mesec dana saopštiti plan kako da se vreme plaćanja u Srbiji smanji sa sadašnjih u proseku 130, na 60 dana - i da će najpre država svoje obaveze početi da plaća u tom roku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik