Potpisani ugovori za projekte unapređenja kvaliteta vazduha u 65 gradova i opština

Bez autora
Mar 17 2024

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović potpisala je danas sa predstavnicima 65 lokalnih samouprava širom Srbije ugovore o realizaciji projekata u 2024. godini, čiji je cilj unapređenje kvaliteta vazduha.

Ugovori su potpisani za dodelu ukupno 700 miliona dinara kroz tri javna konkursa – za projekte zamene kotlova u toplanama i javnim ustanovama, podršku zameni individualnih ložišta i uklanjanje divljih deponija.

Vujović je istakla da Ministarstvo zaštite životne sredine već četvrtu godinu zaredom raspisuje javne konkurse koji imaju za cilj bolji kvalitet vazduha i zemljišta, jer se pokazalo da su te mere dale dobar rezultat.

Ministarka je navela da je tokom prethodnih godina zamenjen veliki broj kotlarnica u gradovima poput Valjeva, Kosjerića, Smedereva i Užica, podržano je i više od 3.000 domaćinstava da zamene kućna ložišta i očišćeno je približno 900 divljih deponija.

Ona je dodala da su i ove godine opredeljena značajna sredstva za podršku lokalnim samoupravama u realizaciji ekoloških projekata.

Vujović je najavila da će, na osnovu ugovora koji su danas potpisani, biti promenjeni kotlovi u Knjaževcu, Ivanjici, Valjevu, Kraljevu, Požarevcu, Vrnjačkoj Banji, Čačku i u brojnim drugim gradovima i opštinama.

Pozivam sve zainteresovane lokalne samouprave da pripremaju projekte, jer ćemo raspisati javni konkurs za dodelu preostalih sredstava. Ministarstvo će uvek rado podržati projekte koji za cilj imaju bolji kvalitet vazduha i života stanovnika, poručila je Vujović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik