Preventivne mere za bezbedan i zdrav rad usled rizika od eksplozivnih atmosfera

Bez autora
Oct 29 2012

Vlada Republike Srbije je pre par dana, tačnije 18. oktobra, na osnovu Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, donela Uredbu o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad usled rizika od eksplozivnih atmosfera. Ovom uredbom propisani su minimalni zahtevi koje je poslodavac treba da ispuni u obezbeđivanju primene preventivnih mera, za zaštitu bezbednosti i zdravlja na radu zaposlenih usled rizika od eksplozivnih atmosfera.Važno je pomenuti da se uredba ne primenjuje na prostor koji se koristi za zdravstveni tretman pacijenata ili u kome se vrši koriščenje gasnih aparata, kao i prostor za proizvodnju, korišćenje i transport eksploziva, kao ni na transportna sredstva koje služe za korišćenje u eksplozivnim atmosferama.

Preventivne mere za bezbedan i zdrav rad usled rizika od eksplozivnih atmosferaVlada Republike Srbije je pre par dana, tačnije 18.oktobra, na osnovu Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, donela Uredbu o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad usled rizika od eksplozivnih atmosfera

Ovom uredbom propisani su minimalni zahtevi koje je poslodavac treba da ispuni u obezbeđivanju primene preventivnih mera, za zaštitu bezbednosti i zdravlja na radu zaposlenih usled rizika od eksplozivnih atmosfera.

Važno je pomenuti  da se uredba ne primenjuje na prostor koji se koristi za zdravstveni tretman pacijenata ili u kome se vrši koriščenje gasnih aparata, kao i prostor za proizvodnju, korišćenje i transport eksploziva, kao ni na transportna sredstva koje služe za korišćenje u eksplozivnim atmosferama.

Koje mere prevencije se preduzimaju

Poslodavac je dužan da u cilju prevencije i zaštite od eksplozija, obezbedi primenu tehničkih i/ili organizacionih mera za bezbedan i zdrav rad u skladu sa prirodom poslova koji se obavljaju, prema prioritetima.

U tom pogledu poslodavac je dužan da za sva radna mesta u radnoj okolini na kojima se mogu pojaviti eksplozivne atmosfere izvrši procenu rizika od nastanka povreda na radu i oštećenja zdravlja zaposlenih usled eksplozivnih atmosfera uzimajući u obzir:

  • verovatnoću nastanka eksplozivnih atmosfera i njihovu postojanost;
  • verovatnoću da su izvori paljenja, uključujući elektrostatička pražnjenja, prisutni, kao i verovatnoću da postanu aktivni i efektni;
  • instalacije, materije koje se koriste i procese, kao i njihovu moguću interakciju;
  • težinu mogućih posledica.

Procena rizika mora da bude sveobuhvatna tako da tamo gde se eksplozivne atmosfere mogu pojaviti u količinama koje mogu ugroziti bezbednost i zdravlje zaposlenih ili drugih lica, obezbede uslovi radne okoline u kojima se poslovi mogu obavljati na bezbedan način kao i u radnoj okolini gde se eksplozivne atmosfere mogu pojaviti u količinama koje mogu ugroziti bezbednost i zdravlje zaposlenih, primenom odgovarajućih tehničkih sredstava, a u skladu sa procenom rizika, obezbedi odgovarajuće praćenje stanja sve vreme dok su zaposleni prisutni.

Kada dva ili više poslodavaca u obavljanju poslova dele radni prostor, odnosno kada su zaposleni kod dva ili više poslodavaca prisutni u istom prostoru, svaki od poslodavaca, odgovoran je za primenu mera za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu koje je pod njegovom neposrednom ili posrednom kontrolom.

Poslodavac je dužan da prostor u kome se mogu pojaviti eksplozivne atmosfere klasifikuje u odgovarajuće zone u skladu sa klasifikacijom prostora u kojima se mogu pojaviti eksplozivne atmosphere. On je dužan da obezbedi da ulazi u prostor u kome eksplozivne atmosfere mogu dostići količine koje mogu ugroziti bezbednost i zdravlje zaposlenih budu obeleženi oznakom za prostore u kojima se mogu pojaviti eksplozivne atmosfere.

Prilikom procene rizika od eksplozije, poslodavac donosi dokument o zaštiti od eksplozije, i njegova je obaveza da obezbedi da taj dokument uvek bude ažuriran, odnosno da njegova sadržina odgovara stvarnom stanju stvari na koje se odnosi. Dokument o zaštiti od eksplozije može da bude prilog akta o proceni rizika koji je poslodavac doneo u skladu sa propisima o bezbednosti i zdravlju na radu, a pre početka rada na radnim mestima na kojima se mogu pojaviti eksplozivne atmosvere.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”, a primenjuje se od 1. januara 2015. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik