Proces pristupanja Srbije STO u završnoj fazi

Bez autora
Jan 10 2012

Predsednik Srbije Boris Tadić je danas u Ženevi razgovarao sa generalnim sekretarom Svetske trgovinske organizacije (STO) Paskalom Lamijem. Proces pristupanja Srbije STO ušao je u završnu fazu, potpisani su bilateralni sporazumi sa EU i sa još devet zemalja, Japanom, Norveškom, Hondurasom, Korejom, Kanadom, Švajcarskom, Ekvadorom, Kinom i Salvadorom.Pri kraju su pregovori sa SAD, Panamom, Indijom, Brazilom, Ekvadorom i Tajvanom i Dominikanskom Republikom, dok su pregovori sa Ukrajinom otežani.

Proces pristupanja Srbije STO u završnoj faziPredsednik Srbije Boris Tadić je danas u Ženevi razgovarao sa generalnim sekretarom Svetske trgovinske organizacije (STO) Paskalom Lamijem.

Proces pristupanja Srbije STO ušao je u završnu fazu, potpisani su bilateralni sporazumi sa EU i sa još devet zemalja, Japanom, Norveškom, Hondurasom, Korejom, Kanadom, Švajcarskom, Ekvadorom, Kinom i Salvadorom.

Pri kraju su pregovori sa SAD, Panamom, Indijom, Brazilom, Ekvadorom i Tajvanom i Dominikanskom Republikom, dok su pregovori sa Ukrajinom otežani.

Mada, nakon nedavnog samita Ukrajina Srbija i razgovora s ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem predsednik Tadić je izjavio da očekuje pozitivan stav te zemlje o članstvu srbije u STO.

Ukrajina je pre tri godine ušla u STO, a većina drugih zemalja nastalih posle raspada Sovjetskog saveza takođe je u članstvu te organizcije, dok bi Rusija uskoro to trebalo da postane.

Srbija je do sada, prema rečima Bojane Todorović, pomoćnice ministra ekonomije i regionalnog razvoja, pregovarala sa 17 članica STO o ulasku u tu organizaciju.

"Srbija je blizu završetka procesa pristupanja (STO -u), ali se ne može reći kada će taj proces biti završen, jer su Panama i Dominikanska Republika nedavno zatražile otvaranje bilateralnih pregovora i u ovom momentu se ne može predvideti nijhov tok", ukazala je Todorovićeva.

Činjenica da se bilo koja zemlja može javiti do okončanja ukupnih pregovora onemogućava, ipak, preciznije sagledavanje dužine procesa, i mada postoje "džentlmenska pravila" koja nalažu da se zemlje sa svojim zehtavima jave na početlku procesa, očigledno je da praksa pokazuje nešto drugo, rekla je pomoćnica ministra ekonomije.

Vlada Srbije je, inače, 19. novembra 2004. godine odlučila o podnošenju zahteva za članstvo naše zemlje u STO, na principu dvostrukog koloseka, imajući u vidu punu autonomiju spoljnotrgovinske politike naše zemlje u tom momentu.

Konačnu odluku o pristupanju, posle pregovora, donosi Ministarska konferencija STO koja odobrava Sporazum o uslovima za pristupanje dvotrećinskom većinom glasova članica organizacije.

Pregovori o učlanjenju u STO, kako pokazuje dosadašnja praksa, uglavnom dugo traju.

O tome svedoči i primer Rusije koja se pre mesec dana našla pred vratima te organizacije nakon 16 godina upornih pregovora, dok je Kina pregovarala tek godinu dana kraće.

Članstvo u STO pruža različite mogućnosti pristupa tržištima drugih zemalja pod povoljnijim uslovima, šalje signal stranim investitorima o stabilnosti i predvidivosti ekonomskog sistema, omogućava funkcionisanje tržišne privrede i podstiče modernizaciju i reforme privrednog zakonodavstva.

Prema rečima stručnjaka ulazak u STO predstavlja jedan od ključnih koraka integracije neke zemlje u moderne međunarodne ekonomske odnose i važan element podrške procesu unutrašnjih ekonomskih reformi, kao i neophodan uslov, u slučaju Srbije, i u pristupanju Evropskoj uniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik