Pružanje hitne medicinske pomoći u inostranstvu

Bez autora
Jun 13 2013

Osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) tokom privremenog boravka u inostranstvu imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć. Prilikom odlaska na put, neophodno je da ponesu potvrdu RFZO kako bi osigurali refundaciju troškova lečenja, ukoliko im to bude bilo potrebno.Da bi osiguranik dobio potvrdu RFZO, potrebno je da mu izabrani lekar izda potvrdu o zdravstvenom stanju, koju mu overava lekarska komisija matične filijale RFZO. Procedura dobijanja potvrde je besplatna.

Pružanje hitne medicinske pomoći u inostranstvuOsiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) tokom privremenog boravka u inostranstvu imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć.

Prilikom odlaska na put, neophodno je da ponesu potvrdu RFZO kako bi osigurali refundaciju troškova lečenja, ukoliko im to bude bilo potrebno.

Da bi osiguranik dobio potvrdu RFZO, potrebno je da mu izabrani lekar izda potvrdu o zdravstvenom stanju, koju mu overava lekarska komisija matične filijale RFZO. Procedura dobijanja potvrde je besplatna.

Hronični ili akutni pacijenti (postinfarktna stanja i sl.) ne mogu dobiti potvrdu, jer njihovo zdravstveno stanje zahteva često pružanje zdravstvenih usluga, koje njima jesu neophodne, ali spadaju u usluge dugoročnog lečenja, a ne trenutne ugroženosti života. U zemljama sa kojima je potpisan međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju, osiguranik uz potvrdu ne plaća hitnu medicinsku pomoć, a u onima u kojima nije potpisan, usluga se plaća, ali se troškovi naknadno refundiraju od RFZO, ukoliko lekarska komisija utvrdi da se radilo o hitnom medicinskom stanju.

Međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju potpisan je sa Velikom Britanijom, Slovačkom, Poljskom, Makedonijom, Rumunijom, Mađarskom, Češkom, Italijom, Francuskom, Luksemburgom, Belgijom, Holandijom, Nemačkom, Austrijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Bugarskom i Slovenijom.

Obrazac potvrde o zdravstvenom stanju koji popunjava izabrani lekar, a overava lekarska komisija matične filijale, možete preuzeti ovde.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik