Radije osiguravamo aute nego život i imovinu

Bez autora
May 15 2019

Pet godina nakon poplava koje su BiH nanijele ogromne gubitke, a samo oni ekonomski iznosili su četiri milijarde KM, naša zemlja suočila se sa novim poplavama.Želeći upozoriti na rizike koji i dalje prijete BiH Udruženje društava za osiguranje u Federaciji BiH pokrenulo je kampanju "Ne riskiraj, profitiraj" kojom želi uticati na promjenu stavova građana i menadžera pravnih lica u pravcu razvijanja svijesti o potrebi za osiguravanjem imovine i života. Nažalost, na petu godišnjicu od katastrofalnih poplava, nove poplave ponovo su ugrozile fizička i pravna lica širom BiH.

Radije osiguravamo aute nego život i imovinuPet godina nakon poplava koje su BiH nanijele ogromne gubitke, a samo oni ekonomski iznosili su četiri milijarde KM, naša zemlja suočila se sa novim poplavama.

Želeći upozoriti na rizike koji i dalje prijete BiH Udruženje društava za osiguranje u Federaciji BiH pokrenulo je kampanju "Ne riskiraj, profitiraj" kojom želi uticati na promjenu stavova građana i menadžera pravnih lica u pravcu razvijanja svijesti o potrebi za osiguravanjem imovine i života.

Nažalost, na petu godišnjicu od katastrofalnih poplava, nove poplave ponovo su ugrozile fizička i pravna lica širom BiH.

- Naša namjera je da kroz ovu kampanju skrenemo pažnju, naročito mlađoj populaciji stanovništva, na važnost razmišljanja o vlastitoj budućnosti u kontekstu zaštite od nepredviđenih događaja na čije posljedice kao pojedinci ne možemo uticati, istakla je Sabina Mujanović, predsjednica Skupštine UDO FBiH i direktorica Vienna osiguranja, predstavljajući kampanju Udruženja, te je dodala kako broj osigurane imovine u proteklih pet godine nije zabilježio rast.

Kako je na konferenciji za novinare istaknuto u prosjeku cijena osiguranja stana ili kuće na godišnjem nivou iznosi otprilike kao jedan rezervoar goriva, a cijena police osiguranja života za period godine dana približna je vrijednosti jedne šoljice kafe dnevno.

- Ono što je zanimljivo jeste da udio životnih osiguranja iznosi oko 20 posto, dok je auto kasko osiguranje preko devet posto, što nam govori da nam je automobil važniji od života, ali i o potrebi da radimo an tome da se situacija promjeni, da se ljudi ali i kompanije konačno svojevoljno odlučuju na osiguranje, istakla je Mujanović.

Ermin Čengić, generalni sekretar UDO FBiH, podsjetio je na nekoliko primjera u kojima državna preduzeća, javne insitutcije nisu bile osigurane, te je istakao kako je upravo jedan od ciljeva kampanje zainteresovati državu i državne organe za afirmaciju i dalji razvoj osiguranja, kao i potaknuti državu na usvajanje potrebnih zakona kako bi ova oblast bila uređenija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik