Radnici će sami spajati staž

Bez autora
Jun 03 2013

Poslednjim izmenama zakona brišu se svi dugovi za penzijsko osiguranje stariji od 10 godina. Država više neće moći da povezuje staž radnicima za koje poslodavac nije godinama uplaćivao doprinose za penziono osiguranje, a čije su firme u međuvremenu bankrotirale ili su u stečaju, jer po poslednjim propisima o poreskom postupku i poreskoj administraciji dugovi za PIO posle 10 godina zastarevaju.Svi radnici koji imaju prekid u stažu pre ili kasnije morali bi sami da plate sebi doprinose, jer su im firme bankrotirale ili su u stečaju duže od godinu dana.

Radnici će sami spajati stažPoslednjim izmenama zakona brišu se svi dugovi za penzijsko osiguranje stariji od 10 godina.

Država više neće moći da povezuje staž radnicima za koje poslodavac nije godinama uplaćivao doprinose za penziono osiguranje, a čije su firme u međuvremenu bankrotirale ili su u stečaju, jer po poslednjim propisima o poreskom postupku i poreskoj administraciji dugovi za PIO posle 10 godina zastarevaju.

Svi radnici koji imaju prekid u stažu pre ili kasnije morali bi sami da plate sebi doprinose, jer su im firme bankrotirale ili su u stečaju duže od godinu dana.

Iako te obaveze zastarevaju, to ne znači da oko 180.000 radnika, za koje se zna da nemaju povezan staž, mogu u penziju. Svi oni koji imaju prekid u stažu moći će da se penzionišu, s tim, što će dobijati po dve trećine penzije, dok će treća odlaziti za namirenje neuplaćenih doprinosa.

Poslodavci će morati da predaju pojedinačnu poresku prijavu za svakog radnika na osnovu koje će mu se od plate odbijati deo za doprinose uplatio ih gazda ili ne. Druga pogodnost je što će radnici ubuduće svakog meseca sami moći da proveravaju da li su im uplaćeni doprinosi, što do sada nije bio slučaj, već su o tome mogli da se informišu samo jednom godišnje.

Poslodavci Fondu PIO duguju oko 143 milijarde dinara po osnovu neuplaćenih doprinosa. Samo u 2012. godini poslodavci nisu uplatili doprinos za oko 90.000 radnika, a podneto je tek 8.000 prekršajnih prijava.

Inače, država je od 1. januara 1991. do 31. 12. 2003. godine za neuplaćene doprinose iz budžeta prebacila 20,6 milijardi dinara po osnovu duga za 60.103 preduzeća čime je povezan staž za oko 274.000 radnika. U proseku povezano je po 2,3 godine radnog staža. Tokom 2012. je preneto još 744,1 milion dinara iz budžeta za više od 50 privrednih subjekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik