Rast deviznih rezervi u avgustu

Bez autora
Sep 13 2011

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) u avgustu su povećane za 36,3 miliona evra i na kraju meseca dostigle su nivo od 10.420,5 miliona evra. Rastu deviznih rezervi najviše su doprineli prilivi po osnovu korišćenja kredita i donacija, u iznosu od 15,3 miliona evra, i rast cene zlata, koji je tržišnu vrednost zlata povećao za 54,1 milion evra.Tokom meseca avgusta iz deviznih rezervi na ime izmirenja obaveza po osnovu stare devizne štednje isplaćeno je 17,7 miliona evra, a prema inokreditorima 16,0 miliona evra.

Povečane devizne rezerve u avgustuKako je danas saopšteno, devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) u avgustu su povećane za 36,3 miliona evra i na kraju meseca dostigle su nivo od 10.420,5 miliona evra.

Rastu deviznih rezervi najviše su doprineli prilivi po osnovu korišćenja kredita i donacija, u iznosu od 15,3 miliona evra, i rast cene zlata, koji je tržišnu vrednost zlata povećao za 54,1 milion evra.

Tokom meseca avgusta iz deviznih rezervi na ime izmirenja obaveza po osnovu stare devizne štednje isplaćeno je 17,7 miliona evra, a prema inokreditorima 16,0 miliona evra.

U saopštenju se navodi da neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i sredstva povučena od MMF-a, na kraju avgusta su iznosile 5.818,0 miliona evra. Takav nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 413,0 posto, kratkoročnog duga od 1.269,0 posto i istovremeno pokriva više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Avgustovski obim trgovine devizama realizovane na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 2.420 miliona evra, što je za 33 miliona evra manje nego u julu. Od početka godine u međubankarskoj trgovini je realizovano ukupno 12,9 milijardi evra, dodaje se u saopštenju.

Početkom avgusta NBS je na međubankarskom deviznom tržištu intervenisala prodajom 10 miliona evra, kako bi ublažila dnevne oscilacije kursa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik