Referentna kamatna stopa 10,75 posto

Bez autora
Oct 06 2011

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) na današnjoj sednici odlučio je da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena, pa tako ona od danas iznosi 10,75 posto. Nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja i procena za naredni period Izvršni odbor NBS je zaključio da je inflacija na silaznoj putanji i očekuje da će septembarska inflacija biti jednocifrena i da će se u narednom periodu nastaviti njeno približavanje cilju.Cene hrane su stabilizovane, a rast regulisanih cena usporen. Niska agregatna tražnja će i dalje biti preovlađujući dezinflatorni faktor, što potvrđuju aktuelna i očekivana kretanja kod nas i u okruženju.

Referentna kamatna stopa 10,75 postoIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) na današnjoj sednici odlučio je da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena, pa tako ona od danas iznosi 10,75 posto.

Nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja i procena za naredni period Izvršni odbor NBS je zaključio da je inflacija na silaznoj putanji i očekuje da će septembarska inflacija biti jednocifrena i da će se u narednom periodu nastaviti njeno približavanje cilju. Cene hrane su stabilizovane, a rast regulisanih cena usporen. Niska agregatna tražnja će i dalje biti preovlađujući dezinflatorni faktor, što potvrđuju aktuelna i očekivana kretanja kod nas i u okruženju. Takođe, procesu dezinflacije doprineće i započeti pad inflacionih očekivanja.

Kako je saopšteno, zaključeni stendbaj-aranžman iz predostrožnosti s MMF-om podržava ekonomski program Republike Srbije, koji ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti. Za njegovo sprovođenje, u neizvesnom međunarodnom  okruženju, od ključne važnosti je vođenje fiskalne politike u skladu s pravilima fiskalne odgovornosti. Aranžman s MMF-om doprinosi poboljšanju investicione klime i predstavlja dodatnu zaštitu od negativnih spoljnih uticaja krize na privredu zemlje.

Izvršni odbor NBS očekuje da će inflacija nastaviti da pada i da će se u granicama cilja naći u prvom polugodištu naredne godine. Kretanje referentne kamatne stope u budućnosti zavisiće od ostvarivanja projektovane inflacije, kao i rizika, pre svega, u međunarodnom okruženju i u oblasti fiskalne politike, dodaje su u saopštenju.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS zakazana je za 10. novembar 2011. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik