Rekordna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa Italijom

Bez autora
Dec 04 2022

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Jelena Tanasković razgovarala je danas sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem o budućim projektima saradnje, kao i o organizaciji narednog Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, na kome će Italija biti zemlja partner.

Tanasković je istakla da je negovanje dobrih partnerskih odnosa između Italije i Srbije dovelo do toga da je ova zemlja jedan od prva tri spoljnotrgovinska partnera Srbije kada su u pitanju poljoprivredno-prehrambeni proizvodi.

Posebno treba imati u vidu to da se obim razmene povećava iz godine u godinu, te da je u prošloj godini ostvarena rekordna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrednosti od 485,5 miliona evra i bila je za 52 odsto veća u odnosu na 2020. godinu, navela je ministarka.

Prema njenim rečima, zbog toga ne čudi odluka da Italija bude ponovo zemlja partner Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, koji će se održati od 20. do 26. maja naredne godine.

Tanasković je podsetila na to da je resorno ministarstvo tradicionalni partner sajma i izrazila nadu da ćemo naredne godine zajedno prezentovati ono najbolje što imaju da ponude i Italija i Srbija, ali i zajedničke poduhvate.

Ona je navela da je jedan od njih ulaganje italijanske kompanije „Ferrero“, sa kojom realizujemo projekat za unapređenje, modernizaciju i razvoj poljoprivrednog sektora u Srbiji i podizanja velikih zasada lešnika u regionima naše zemlje, koji daje odlične rezultate.

Ambasador je napomenuo da je u Italiji nedavno izabrana nova vlada, koja je spremna da aktivno sarađuje sa Srbijom i poručio da su odnosi između dve zemlje od posebnog značaja, uključujući i sektor u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik