Rudarski sektor ostvario rast od 10,4 posto

Bez autora
Feb 02 2012

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić saopštio je danas da je rudarski sektor prošle godine ostvario rast od 10,4 posto, dok su prihodi te privredne grane iznosili dve milijarde dolara.Rudarstvo je prošle godine značajno doprinelo ukupnom privrednom rastu zemlje, što pokazuje i podatak da je u 2011. godini iskopan rekordan 41,1 milion tona uglja, od čega 31 milion tona u Kolubari, a 9,2 miliona u Kostolcu.

Rudarski sektor ostvario rast od 10,4 postoMinistar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić saopštio je danas da je rudarski sektor prošle godine ostvario rast od 10,4 posto, dok su prihodi te privredne grane iznosili dve milijarde dolara.

Rudarstvo je prošle godine značajno doprinelo ukupnom privrednom rastu zemlje, što pokazuje i podatak da je u 2011. godini iskopan rekordan 41,1 milion tona uglja, od čega 31 milion tona u Kolubari, a 9,2 miliona u Kostolcu.

Dulić očekuje da će do 2020. godine u rudarstvo biti investirano približno tri milijarde evra i da će u toj oblasti biti zaposleno 35.000 ljudi. Srbija mora da iskoristi bogate resurse mineralnih sirovina i da ih stavi u funkciju razvoja zemlje.

Prema rečima Dulića, u planu je otvaranje rudnika srebra, zlata, bakra, litijuma, nikla, uljnih škriljaca, kao i novih kopova uglja, sve uz primenu modernih tehnologija.

Ministar Dulić je najavio da će pitanja smenskog rada i beneficiranog staža rudara biti pažljivo rešavana u saradnji sa sindikatom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik