Šest traka prema jugu

Bez autora
Feb 05 2012

Srbija je obezbedila finansiranje još jedne deonice koridora, koji će je povezati sa Crnom Gorom. Izgradnju dela auto-puta Beograd - južni Jadran, od Ljiga do Preljine, u dužini od oko 40 kilometara kreditiraće Azerbejdžan sa 300 miliona evra. Sporazum o zajmu u Bakuu potpisao je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.Veliki projekat koji spaja dve zemlje biće realizovan i da je to jedan od prioriteta obe vlade. Potpisivanjem sporazuma učinjen je značajan korak u pravcu čvršćeg ekonomskog povezivanja Srbije i Azerbejdžana.

Šest traka prema juguSrbija je obezbedila finansiranje još jedne deonice koridora, koji će je povezati sa Crnom Gorom.

Izgradnju dela auto-puta Beograd - južni Jadran, od Ljiga do Preljine, u dužini od oko 40 kilometara kreditiraće Azerbejdžan sa 300 miliona evra. Sporazum o zajmu u Bakuu potpisao je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. A, ministri infrastrukture i saobraćaja Srbije i Crne Gore, Milutin Mrkonjić i Andrija Lompar, u petak su još jednom potvrdili da će veliki projekat koji spaja dve zemlje biti realizovan i da je to jedan od prioriteta obe vlade.

- Potpisivanjem sporazuma učinjen je značajan korak u pravcu čvršćeg ekonomskog povezivanja Srbije i Azerbejdžana - kaže ministar Jeremić.

- Pre nekoliko meseci počeli smo razgovore o izgradnji auto-puta i ugovor je potpisan. Azerbejdžanska vlada odvojila je značajna sredstva iz svojih državnih fondova pod uslovima koji su daleko bolji od tržišnih. Gradićemo zajedno auto-put od Ljiga do Preljine. Radovi praktično mogu da počnu odmah, sva sredstva su obezbeđena i kada taj auto-put bude izgrađen, od Ljiga do Preljine moći će da se dođe za manje od pola sata.

Prema rečima Jeremića, radi se o velikom projektu, koji podrazumeva izgradnju 60 mostova, pet tunela i predstavlja značajno ulaganje u infrastrukturu Srbije.

- Mnogi su u prethodnim mesecima sa jednom vrstom potcenjivanja gledali na ekonomsko povezivanje Srbije i Azerbejdžana, međutim, danas imamo konkretan projekat i njegovo otpočinjanje je, praktično, odmah - naglašava Jeremić.

- Azerbejdžanska vlada obezbedila je kredit za izgradnju deonice od Ljiga do Preljine po fiksnoj kamatnoj stopi od četiri odsto, na 15 godina, sa grejs periodom od tri godine, a na izgradnji auto-puta biće zajednički angažovane srpske i azerbejdžanske firme.

Trasa auto-puta Beograd - južni Jadran je poznata i kroz Srbiju ide od glavnog grada preko Preljine, Ivanjice, Peštera do Boljara (granica sa Crnom Gorom).

- Izgradnja Koridora 11 je na listi prioriteta Vlade Srbije - ističe Mrkonjić.

- Radovi na prvoj deonici između Uba i Lajkovca sada dobro napreduju, a Srbija se priprema i za početak gradnje još dve deonice, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga.

Kako kaže Andrija Lompar, Crna Gora je izabrala konsultanta koji priprema izgradnju „saobraćajnice od Podgorice do severa“. Konsultant treba da utvrdi kojom će trasom ići put do granice sa Srbijom i da li će biti građen pun profil i ko će to finansirati.

- Crna Gora će pokušati da dobije sredstva od Evropske investicione banke i nadamo se da će konsultant potvrditi da će auto-put biti građen, prema ranije utvrđenoj trasi - istakao je Lompar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik