Socijalna pravda i rast zaposlenosti prioriteti ekonomske politike

Bez autora
May 19 2013

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić potvrdio je da neće biti smanjivanja ili zamrzavanja plata i penzija u javnom sektoru i da je cilj ekonomske politike Vlade povećanje standarda i broja zaposlenih, kao i otvaranje novih radnih mesta.Dačić je na svečanoj akademiji povodom 110-godišnjice osnivanja Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) istakao da će dinamika rasta zarada zavisiti od stepena razvoja društva, uz ocenu da je vreme da se, nakon decenija bavljenja političkim pitanjima, težište stavi na socijalne i ekonomske teme.

Socijalna pravda i rast zaposlenosti prioriteti ekonomske politikePredsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić potvrdio je da neće biti smanjivanja ili zamrzavanja plata i penzija u javnom sektoru i da je cilj ekonomske politike Vlade povećanje standarda i broja zaposlenih, kao i otvaranje novih radnih mesta.

Dačić je na svečanoj akademiji povodom 110-godišnjice osnivanja Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) istakao da će dinamika rasta zarada zavisiti od stepena razvoja društva, uz ocenu da je vreme da se, nakon decenija bavljenja političkim pitanjima, težište stavi na socijalne i ekonomske teme.

Predsednik Vlade je ukazao na to da je neophodno da se ekonomska politika zasniva na reindustrijalizaciji, poštovanju zakona i snažnijem socijalnom dijalogu, čemu će, kao predsedavajući Socijalno-ekonomskom savetu, pružiti svoj doprinos.

On je naglasio da je uloga Vlade da obezbedi socijalnu pravdu, i ponovio da bez saglasnosti sindikata neće biti doneta nijedna ključna odluka u vezi sa radnicima.

Prema njegovim rečima, Srbija je zemlja u kojoj se moraju poštovati zakoni, tako da niko, pa ni strani investitori, nema pravo da onemogućava sindikalno organizovanje radnika.

Dačić je u izjavi za novinare nakon ovog skupa potvrdio da će Vlada narednih dana razmatrati mere za kontrolu budžetskog deficita, kako njegovo povećanje ne bi ugrozilo makroekonomsku stabilnost zemlje.

Predsednik Vlade je naveo da će se razgovarati i o tome šta može da se učini u cilju podsticaja ekonomskog razvoja i dolaska stranih investitora.

On je ukazao na to da je pre odlaska u SAD o tome već razgovarao sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem, i dodao da će ti razgovori biti nastavljeni.

Prioritet Vlade Srbije do kraja mandata jeste da ostvari ekonomski razvoj i rast zaposlenosti, istakao je Dačić i napomenuo da je zaustavljen rast stope nezaposlenosti, ali da je sada neophodno raditi na tome da se što više ljudi zaposli.

Predsednik Vlade je podsetio na to da je tokom posete SAD, između ostalog, razgovarao i sa direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard, koju je upoznao sa ekonomskom situacijom u Srbiji, i ponovio da očekuje razumevanje te finansijske institucije za stavove naše zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik