Španski lanac veletržnica dolazi u Srbiju

Bez autora
Mar 06 2014

Predstavnici španske kompanije "Merkasa" (Mercasa), jedne od vodećih svetskih kompanija iz oblasti veletržnica, razgovarali su sa predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Željkom Sertićem i njegovim saradnicima o svojim planovima i aktivnostima u vezi sa investiranjem u kapacitete Veletržnice Beograd.Kako je istakao Sertić, važno je da investicije dolaze iz kompanije koja ima dobre rezultate u poslovanju u ovoj oblasti. On je podsetio da smo u Srbiji imali različita iskustva sa stranim investitorima i da nisu sva bila dobra. Istakavši značaj javnog i transparentnog delovanja, Željko Sertić je rekao da će PKS učiniti sve što je u njenom delokrugu delovanja da podstakne privredne aktivnosti.

Španski lanac veletržnica dolazi u SrbijuPredstavnici španske kompanije "Merkasa" (Mercasa), jedne od vodećih svetskih kompanija iz oblasti veletržnica, razgovarali su sa predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Željkom Sertićem i njegovim saradnicima o svojim planovima i aktivnostima u vezi sa investiranjem u kapacitete Veletržnice Beograd.

Kako je istakao Sertić, važno je da investicije dolaze iz kompanije koja ima dobre rezultate u poslovanju u ovoj oblasti. On je podsetio da smo u Srbiji imali različita iskustva sa stranim investitorima i da nisu sva bila dobra. Istakavši značaj javnog i transparentnog delovanja, Željko Sertić je rekao da će PKS učiniti sve što je u njenom delokrugu delovanja da podstakne privredne aktivnosti. Predsednik PKS je, takođe, rekao da poslovni koncept "Merkasa" po nekim karakteritikama podseća na koncept poljoprivrednih zadruga, kakav je postojao u Srbiji.

Naime, "Merkasa" se smatra javnim servisom, koji je u Španiji počeo da posluje 1966. godine u saradnji sa ministarstvom poljoprivrede i ekonomije. Danas ima deset distributivnih centara, 23 komercijalna centra i 1305 podružnih jedinica, kao i mrežu supermarketa.

Andres De Pando, direktor za internacionalni razvoj "Merkase", rekao je da je koncptom veletržnica potpuno pokrivena cela teritorija Španije, a da "Merkasa" radi i u Latinskoj Americi (Argentina, Čile, Peru, Kolumbija), Africi (Angola, Alžir, Maroko), ali i u Rusiji. U svim ovim zemljama, "Merkasa" funkcioniše kao partner lokalnih samouprava i sarađuje sa domaćim proizvođačima hrane, čime se, prema De Pandovim rečima, smanjuju tržišne cene.

Visoki standardi u bezbednosti hrane važe u celom lancu od farme do trpeze, rekao je Andres de Pando.

Španska delegacija, u kojoj je i predsednik svetskog Udruženja veletržnica Manuel Estrada-Nora, nakon razgovora u PKS potpisaće okvirni sporazum sa preduzećem "Veletržnica Beograd" i razgovarati o planiranoj investiciji, čiji će iznos biti između 19 i 30 miliona evra. U razgovorima učestvuju i dva predstavnika Privredne komore Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik