Srbija lider po visini direktnih stranih investicija

Bez autora
Feb 23 2012

Srbija je prošle godine bila regionalni lider po visini direktnih stranih investicija, koje su premašile dve milijarde dolara. Mnoge od tih investicija već u ovoj godini će dati efekte u većoj proizvodnji, izvozu i zapošljavanju. Očekuje se da će zemlje jugoistočne Evrope prevazići izazove koji ih očekuju u ovoj godini nastavkom reformi kako bi stvorile što konkurentnije privrede, čime će i sam region biti još privlačniji za investitore.Država je u budžetu opredelila značajna sredstva za podsticaje investitorima sa ciljem da se i u ovoj godini obezbedi nesmetano finansiranje započetih projekata i privuku nova ulaganja.

Srbija lider po visini direktnih stranih investicijaSrbija je prošle godine bila regionalni lider po visini direktnih stranih investicija, koje su premašile dve milijarde dolara.

Kako je istakao predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković na otvaranju skupa “Jugoistočna Evropa – region povoljnog poslovnog okruženja”, mnoge od tih investicija već u ovoj godini će dati efekte u većoj proizvodnji, izvozu i zapošljavanju.

Očekuje se da će zemlje jugoistočne Evrope prevazići izazove koji ih očekuju u ovoj godini nastavkom reformi kako bi stvorile što konkurentnije privrede, čime će i sam region biti još privlačniji za investitore.

Kako je naveo Cvetković, država je u budžetu opredelila značajna sredstva za podsticaje investitorima sa ciljem da se i u ovoj godini obezbedi nesmetano finansiranje započetih projekata i privuku nova ulaganja. Ključ za privlačenje investicija predstavljaju zaokružen regulatorni okvir i povoljan poslovni ambijent.

Srbija je učinila veliki napor u oblasti zakonodavstva, a parlament od jula 2008. godine do decembra 2011. godine usvojio je više od 700 zakona, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, adekvatan pravni okvir i sredstva za podsticaje nisu jedini preduslovi za privlačenje investicija i u tom procesu veliku ulogu imaju i lokalne samouprave jer su eliminisanje korupcije, smanjenje birokratskih procedura i efikasna administracija često presudni za odluku investitora o izboru lokacije.

Projekat sertifikacije opština je izuzetno važan jer lokalne samouprave, usvajajući preporuke za unapređenje privrednog ambijenta, postaju konkurentnije i pružaju garanciju investitorima da će dobiti potrebne uslove za efikasno sprovođenje planiranih ulaganja.

Cvetković je naglasio i da samo kroz saradnju zemalja regiona može da se obezbedi stabilnost i dugoročni prosperitet u jugoistočnoj Evropi. Države regiona su dobro mesto za ulaganje, što potvrđuje interesovanje velikih investitora iz Nemačke, Italije, Južne Koreje, Amerike i drugih zemalja u jeku krize.

Prema istraživanju magazina "FDI intelligence", među gradove i regione u Evropi koji imaju najveće izglede za privlačenje stranih investicija, ekonomski rast i razvoj po određenim kriterijumima svrstani su Beograd, Sremska Mitrovica, Vranje, Inđija, Subotica i region Vojvodine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik