Švajcarsko “ne“ za Bugare i Rumune

Bez autora
May 06 2011

Švajcarske vlasti odlučile su da produže ograničenja za radnike iz Rumunije i Bugarske koji dolaze na privremeni rad u Švajcarsku. Ograničenja se odnosno na broj radnika koji dolaze iz te zemlje, a kojima je omogućeno da dobiju privremenu ili trajnu dozvolu za rad.Restrikcije će važiti do 31. maja 2014. godine i odnose se na radnike u građevinskoj industriji, sektoru bezbednosti, čistačima i pejzažnoj arhitekturi. Ovom odlukom domaća radna snaga i dalje ima prednost, i ostaju na snazi kontingenti i kontrola plata i uslova rada.

Švajcarsko “ne“ za Bugare i RumuneŠvajcarske vlasti odlučile su da produže ograničenja za radnike iz Rumunije i Bugarske koji dolaze na privremeni rad u Švajcarsku.

Ograničenja se odnosno na broj radnika koji dolaze iz te zemlje, a kojima je omogućeno da dobiju privremenu ili trajnu dozvolu za rad.

Restrikcije će važiti do 31. maja 2014. godine i odnose se na radnike u građevinskoj industriji, sektoru bezbednosti, čistačima i pejzažnoj arhitekturi.

Ovom odlukom domaća radna snaga i dalje ima prednost, i ostaju na snazi kontingenti i kontrola plata i uslova rada.

Državljani Rumunije i Bugarske od 1. juna 2009. po Sporazumu o slobodnom kretanju mogu da rade u Švajcarskoj, ali je broj dozvola za rad ograničen. Kontingent za izdavanje radnih dozvola u prvoj godini prelaznog perioda, od juna 2009. do juna 2010, u potpunosti je iscrepljen, a takav slučaj je i sa drugom godinom koja ističe krajem juna.

Produženjem prelaznog roka do 2014. za ove dve države članice EU Vlada Švajcarske odlučila se da iskoristi svoje pravo koje proizilazi iz Protokola II Sporazuma sa EU o slobodnom kretanju osoba. Taj Sporazum daje Švajcarskoj mogućnost da, najduže u trajanju od sedam godina, ograniči pristup nacionalnom tržištu rada.

Od 1.maja su ukinuti prelazni rokovi za Češku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Mađarsku, Poljsku, Sloveniju i Slovačku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik