Taksa stavlja ključ u bravu

Bez autora
Mar 15 2011

Firmarine u Smederevu, pre godinu dana odlukom lokalne skupštine vrtoglavo su poskupele, pa su u nekim zonama uvećane za neverovatnih 1.480 procenata!Nadležni su se pravdali da je ova taksa bila među najjeftinijima u državi, ali je maloj privredi ovo bila omča oko vrata, i jedan od razloga što je za godinu dana stavljen katanac na 450 radnji. U lokalnoj samoupravi kažu da ih je više koštalo da štampaju rešenja o naplati, jer su ih više koštali papir i slanje nego naplaćene takse, a zbog krize valjalo je namaknuti deficit u budžetu.

Taksa stavlja ključ u bravuFirmarine u Smederevu, pre godinu dana odlukom lokalne skupštine vrtoglavo su poskupele, pa su u nekim zonama uvećane za neverovatnih 1.480 procenata!

Nadležni su se pravdali da je ova taksa bila među najjeftinijima u državi, ali je maloj privredi ovo bila omča oko vrata, i kako tvrde, jedan od razloga što je za godinu dana stavljen katanac na 450 radnji.

U lokalnoj samoupravi kažu da ih je više koštalo da štampaju rešenja o naplati, jer su ih više koštali papir i slanje nego naplaćene takse, a zbog krize valjalo je namaknuti deficit u budžetu. Do poskupljenja, najveći srpski izvoznik "Ju Es stil Srbija" sa 5.000 zaposlenih 2009. godine za ovu taksu u gradski budžet uplatio je manje od sto evra. Firmarina ih sada košta 130 puta više, odnosno 13.000 evra.

- Poskupljenje možda nije popularno, ali je bilo iznuđeno. Bilo je preduzeća sa mesečnom obavezom manjom od 100 dinara i godišnjom od 1.500 dinara. Više novca je trebalo za slanje rešenja - objasnio je tada gradonačelnik Predrag Umičević.

Preduzetnici su pokušavali i peticijom da spreče poskupljenje.

- Opterećenje koje su firmarine donele, osim drugih dažbina, jedan je od povoda za masovno zatvaranje radnji i otpuštanje radnika. Za godinu dana zatvoreno je 450 radnji - kaže Branislav Danković, predsednik Izvršnog odbora Opšteg udruženja preduzetnika Smedereva.

Nadležni su obećali sastanak sa preduzetnicima, ali ih godinu dana niko nije pozvao. U međuvremenu dve najveće firme, "Ju Es stil Srbija" i "Tehnogas" tražile su od lokalne samouprave da im se firmarine oproste zbog donacija gradu, pa mali privrednici strepe da će se namet najviše obiti o njihovu glavu.

Najskuplje firmarine plaćaju proizvođači čelika bez obzira na zonu od pet miliona dinara. Firmarine su oslobođeni umetnički i stari zanati i domaća radinost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik