Teškoće u poslovanju ima 60 odsto firmi, ne planiraju otpuštanje

Bez autora
May 24 2020

Velika većina kompanija članica Američke privredne komore (AmCham) planira da zadrži zaposlenost na postojećem nivou.

Većina kompanija će zadržati radnike, iako skoro dve trećine (60%), od 101 anketiranog preduzeća, ima teškoće u poslovanju zbog uticaja kovida 10, prema istraživanju AmChama.

Članice AmChama očekuju pad profitabilnosti za 25 odsto i investicija za 30 posto, ali većina (63%) ne očekuje probleme sa likvidnošću, navodi se u saopštenju o drugom po redu istraživanju AmChama u Srbiji o uticaju pandemije na poslovanje, sprovedenom od 4. do 13. maja ove godine.

 Najveći uzrok pada poslovne aktivnosti, čak 68 posto ispitanika nalazi u smanjivanju tražnje za proizvodima i uslugama, što je posebno vidljivo u sektoru turizma i ugostiteljstva, saobraćaja i nekretnina.

Većina kompanija (71%) namerava da ostane na istom broju zaposlenih do kraja godine, novo zapošljavanje planira 14 odsto a otpuštanja 15 posto.

Ozbiljnost posledica koronakrize po privredu najbolje ilustruje poređenje sa rezultatima istraživanja. “Sedmo prolazno vreme” iz 2019. godine, kada je 78 procenata kompanija planiralo rast poslovanja, a 61 posto novo zapošljavanje.

Kada je reč o prognozama oporavka, više od polovine kompanija (55%) smatra da će oporavak ekonomije biti postepen i imati oblik slova U, dok zbog očekivanja drugog talasa zdravstvene krize, 22 odsto ispitanika prognozira oporavak u obliku slova W.

Ukoliko se kovid 19 zaustavi odmah, više od dve trećine anketiranih (67%) procenjuje da je potrebno najviše šest meseci za povratak na uobičajeni nivo poslovanja.

Zoran Petrović, predsednik AmChama, zahvalio se Vladi Srbije na razumevanju za potrebe privrede i otvorenosti za sugestije, ocenivši da je ovakvo istraživanje jedan od najboljih načina da se pomogne u formulisanju i praćenju efekata mera za brži oporavak privrede.

Istakao je i činjenicu da, iako privreda beleži značajan pad prihoda, primetan je i veći optimizam u očekivanjima u poređenju sa rezultatima istraživanja koje je sprovedeno početkom marta. Tada je 42 odsto članica očekivalo dodatne negativne efekte, dok je u novoj anketi taj procenat pao na 25 posto.

"Država je privredi dala prvu injekciju pomoći, ali do vraćanja na pretkrizni nivo, pre svega posebno pogođenih industrija poput hotelijerstva i saobraćaja, potrebno je razmatrati i određene sektorske pakete", kaže Petrović.

U narednom periodu, kako navodi, snažan fokus mora da ostane na smanjivanju svih, pogotovo administrativnih troškova poslovanja, što se može postići povećanjem stepena digitalizacije svih servisa i procesa države, čime bi se smanjili troškovi.

"Takav pristup predstavlja ključ bržeg oporavka privrede i dobru osnovu za razvoj i unapređenje servisa i proizvoda u privatnom sektoru", zaključio je Petrović.

Polovina članica AmChama ne koristi i ne planira da koristi mere državne pomoći, dok mere uglavnom koriste mala i srednja preduzeća.

Najbolje rangirane mere Vlade među kompanijama su odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade (41%), direktna pomoć za mala i srednja preduzeća (40%) i odlaganje plaćanja poreza na dobit pravnih lica (23%).

Američka privredna komora ukazuje da je potreban drugi talas mera namenjen posebno pogođenim sektorima - turizmu (posebno hotelskoj industriji) i saobraćaju, uz razmatranje mera za pomoć građevinskoj industriji i sektoru prometa nepokretnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik