Tokom leta odluka o podeli akcija Telekoma

Bez autora
Jun 05 2011

Tokom leta biće odlučeno o podeli besplatnih akcija Telekoma, kako bi u oktobru počela trgovina tim vlasničkim papirima na Beogradskoj berzi. Dobili su obećanje ministarstva ekonomije da će tokom leta biti završeno pitanje besplatnih akcija i da se radi na usaglašavanju tehničkih stvari.Pravo na besplatne akcije Telekoma ima 4,8 miliona građana Srbije i oko 36.000 bivših i sadašnjih radnika te kompanije. Građanima koji su već dobili besplatne akcije Naftne industrije Srbije (NIS) i Aerodroma "Nikola Tesla", biće podeljeno 15 odsto akcija Telekoma, a radnicima 6,5 odsto.

Tokom leta odluka o podeli akcija TelekomaPredsednik Sindikata Telekoma Srbije Miroslav Joksimović izjavio je da će tokom leta biti odlučeno o podeli besplatnih akcija Telekoma, kako bi u oktobru počela trgovina tim vlasničkim papirima na Beogradskoj berzi.

"Dobili smo obećanje ministarstva ekonomije da će tokom leta biti završeno pitanje besplatnih akcija i da se radi na usaglašavanju tehničkih stvari", rekao je Joksimović agenciji Beta.

Pravo na besplatne akcije Telekoma ima 4,8 miliona građana Srbije i oko 36.000 bivših i sadašnjih radnika te kompanije. Građanima koji su već dobili besplatne akcije Naftne industrije Srbije (NIS) i Aerodroma "Nikola Tesla", biće podeljeno 15 odsto akcija Telekoma, a radnicima 6,5 odsto.

Pre podele akcije biće urađena nova procena vrednosti Telekoma.

Procena Sindikata Telekoma je, prema rečima Joksimovića, da će građani dobiti akcije Telekoma u vrednosti od 50 do 60 evra, a da bi radnicima kompanije trebalo da pripadnu akcije u vrednosti od 200 evra po godini radnog staža.

"Građani bi dobili akcije u vrednosti 70 evra, a zaposleni 240 evra po godini staža da je Telekom prodat", naveo je Joksimović i dodao da je, ipak, bolje što ta kompanija nije prodata.

Vlada Srbije je početkom maja poništila tender za prodaju Telekoma jer je jedini ponuđač, Telekom Austrija, ponudio cenu manju od utvrđene.

Minimalna cena za 51 odsto kapitala Telekoma, koju je Vlada propisala, bila je 1,4 milijarde evra, a austrijski Telekom je prvo ponudio 950 miliona evra za kapital i 450 miliona evra za investicije, da bi u pobošljanoj ponudio predložio da odmah isplati 800 miliona evra i dodatnih 300 miliona evra u ratama u narednih devet godina.

Neuspešna prodaja Telekoma, kako je ocenio Joksimović, donela je "tri dobre stvari".

"Jedna od njih je što smo raščistili odnose sa PTT-om. To je dobro ne zato što ne volimo to preduzeće, već zato što je suvlasništvo podrazumevalo komplikovan sistem odlučivanja gde je odluke donosio Upravni odbor PTT-a, pa Upravni odbor Telekoma, pa tek onda Skupština akcionara Telekoma", objasnio je Joksimović.

On je uputio poziv državi da otkupi akcije grčkog OTE-a koji u Telekomu ima udeo od 20 odsto.

"Posle transformisanja Telekoma u otvoreno akcionarsko društvo, OTE neće imati interes da posluje u Srbiji kao mali akcionar koji nema nikakva prava odlučivanja u Telekomu", rekao je Joksimović.

Kako je dodao, dobro je što OTE, ako ostane manjinski akcionar, "više neće moći da kroji poslovnu politiku Telekoma".

"Treća dobra stvar je što Telekom, kao akcionarsko društvo, više neće imati ograničenja koja se odnose na javna preduzeće, a tiču se zarada ili poslovnih tajni", rekao je Joksimović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik