Turisti zaboravili na Kragujevac

Bez autora
May 30 2011

Kragujevac očajnički pokušava da privuče turiste koji su zaboravili ovaj grad, a "glavna pomoć" biće im turističke table koje treba da informišu turiste. Turističke table, kakve se mogu naći u Beogradu ili u bilo kom većem radu u Srbiji, u Kragujevcu ne postoje. Iako je to grad koji je bio prva prestonca moderne srpske države, grad gde je otvorena prva gimnazija, prva apoteka, gde je upaljena prva sijalica, putnik prolaznik do sada praktično nije imao gde da se o tome informiše.Zbog toga je kao prioritet za 2011. godinu Turistička organizacija Kragujevca odredila postavljanje turističke signalizacije u gradu i okolini, tačnije na 97 lokacija koje prema mišljenju te organizacije turisti treba da posete.

Turisti zaboravili na KragujevacKragujevac očajnički pokušava da privuče turiste koji su zaboravili ovaj grad, a "glavna pomoć" biće im turističke table koje treba da informišu turiste.

Turističke table, kakve se mogu naći u Beogradu ili u bilo kom većem radu u Srbiji, u Kragujevcu ne postoje.

Iako je to grad koji je bio prva prestonca moderne srpske države, grad gde je otvorena prva gimnazija, prva apoteka, gde je upaljena prva sijalica, putnik prolaznik do sada praktično nije imao gde da se o tome informiše.

Zbog toga je kao prioritet za 2011. godinu Turistička organizacija Kragujevca odredila postavljanje turističke signalizacije u gradu i okolini, tačnije na 97 lokacija koje prema mišljenju te organizacije turisti treba da posete.

"Za grad Kragujevac od velikog je značaja postavljanje turističke signalizacije, imajući u vidu da mi sada praktično nemamo nikakvu signalizaciju koja bi mogla da uputi turiste do značajnih kulturno istorijskih spomenika i lokacija i da ih informiše. To vam je kao kada bi ste sagradili puteve, a nemate elementarne informacije kojom brzinom treba da se kreću punici i gde nailaze na ulicu s pravom prvenstva. Ako se bavite turizmom, onda morate da imate turističku signalizaciju koja će da vas informiše gde treba da idete, šta treba da vidite, koliko je udaljeno i gde se nalazi", objašnjava Snežana Milisavljević.

Ona navodi i da je cilj tog projkta povratak turista u Kragujevac, koji su skoro zaboravili kulturno nasleđe ovog grada.

"Kragujevac je 1988. godine imao oko 125.000 dolazaka godišnje da bi taj broj značajno opao od devedesetih do 2005., da bi smo sada došli do cifre 25 - 26.000 dolazaka ", kaže Snežana Milisavljević.

Prema njenim rečima signalizacija u vidu tabli koje će usmeravati turističke posetioce, ali ih i informisati biće do kraja godine postavljena na 97 važnih lokacija poptu Miloševog konaka, Spomen parka, Rektorata, skupštinske sale, gimnazij, suda, stare upravne zgrade i važnih manastira koji su imali ključnu ulogu u istoriji Srbije puput Voljavče, Drača..

Snežana objašnjava da je Turistička organizacija Kragujevca sama finansirala projekat izrade tehničke dokumentacije, kao i da je platila izveštaj revidenta.

"Mi smo već sproveli postupak javnih nabavki i za izvođača po prinicpu najniže cene izabrali "Harmoniju projekt" iz Valjeva, dok su u konkurenciji bile i projektantske kuće iz Novog Sada, Sombora, Beograda i Kragujevca. Izrađena je tehnička dokumentacija, odnsono glavni projekat, a sami smo finansirali i izveštaj revidenta, a to je Saobraćajni institu CIP iz Beograda, koji kontroliše projekat", navodi Milisavljević.

Postavljanje turističke signalizacije koštaće 5,5 miliona dinara, a novac će obezbediti Ministarstvo ekonomije i grad Kragujevac.

"Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja raspisalo konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za infrastrukturu i mi smo podneli dokumentaciju, poslali projekat, izvešaj CIP-a i zahtev za dodelu sredstava. Komisija nam je odobrila četiri miliona dinara , a imajući u vidu da je vrednost radova postavljanja signalizacije 5.510.600 dinara grad Kragujevac je odlučio da obezbedi preostalih deo milion ipo dinara", kaže Milisavljević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik