U Kantonu Sarajevo uskoro počinje jesenja akcija otkupa poljoprivrednih tržišnih viškova

Bez autora
Nov 16 2022

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo ove jeseni, treći put u kontinuitetu, realizira akciju otkupa tržišnih viškova od poljoprivrednih proizvođača iz sistema poticaja Ministarstva.

Odjeljenje za stručne poljoprivredne poslove već je kontaktiralo poljoprivrednike, kako bi se ustanovilo koliko tržišnih viškova se očekuje u akciji otkupa. Prema prvim podacima, riječ je o 130 tona krompira.

Obrađuju oko 40 dunuma zemlje

Hajrudin Krupalija jedan je od poljoprivrednika koji ove godine ima 40 tona krompira, a koje će Ministarstvo otkupiti putem Direkcije za robne rezerve. Tim povodom, ministar privrede KS Adnan Delić s kolegama iz spomenutog Odjejenja danas je na Bjelašnici posjetio ovog poljoprivrednika.

- Drago nam je da sva poboljšanja koja smo uveli u oblast poljoprivrednih poticaja daju rezultate. Na ovom imanju imamo dva mladića koji zajedno s ocem obrađuju oko 40 dunuma zemlje, a upravo je naš primarni cilj probuditi interes kod madih za izbor poljoprivrede kao zanimanja - izjavio je ministar Delić.

Grade štalu

U selu Dujmovići na području općine Trnovo Krupalija uzgaja krompir, luk, grah i druge poljoprivredne kulture. U sistemu poticaja su zasijane površine krompirom i lukom, a u planu imaju i proširenje na stočnu proizvodnju po modelu poticaja krava - tele.

- Gradimo štalu, sljedeće godine planiramo početi s uzgojem stoke, za početak deset junica i teladi. Posla ima, zemlje ima, poticaji su dobri i od ovog posla se može lijepo živjeti - kazao je Hajrudinov stariji sin Tarik.

Porodica je registrovala djelatnost nakon što su poticaji u Kantonu Sarajevo povećani. Planiraju i dodatno proširenje obradivih površina, s ciljem veće proizvodnje krompira i luka, ali i drugih biljnih kultura.

Jesenja akcija otkupa poljoprivrednih viškova je u pripremi, a sve otkupljene proizvode Ministarstvo će, putem Direkcije za robne rezerve, razdijeliti javnim institucijama i organizacijama koje skrbe o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva Kantona Sarajevo. Predviđena otkupna cijena krompira je jedna KM po kilogramu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik