U Srbiji aktivno 15.500 udruženja građana

Bez autora
Oct 03 2011

U Srbiji je aktivno 15.500 udruženja građana, a do danas je iz registra izbrisano ukupno 22.000 udruženja i 30 fondacija jer se nisu ponovo registrovali ili na osnovu zaključenog stečajnog postupka. Od ukupnog broja, 16.000 udruženja građana izbrisano je iz registra jer se nisu preregistrovala do 22. aprila po Zakonu o udruženjima.6.000 udruženja i 30 fondacija izbrisano je jer im je račun bio u blokadi godinu dana pa je Narodna banka Srbije pokrenula postupak i ona su brisana po Zakonu o stečaju. Izbrisana udruženja građana mogu da se ponovo osnuju i registruju, ali nemaju pravo na kontinuitet sa brisanim udruženjima.

U Srbiji aktivno 15.500 udruženja građanaU Srbiji je aktivno 15.500 udruženja građana, a do danas je iz registra izbrisano ukupno 22.000 udruženja i 30 fondacija jer se nisu ponovo registrovali ili na osnovu zaključenog stečajnog postupka, izjavila je danas Nives Čulić iz Agencije za privredne registre.

"Od ukupnog broja, 16.000 udruženja građana izbrisano je iz registra jer se nisu preregistrovala do 22. aprila po Zakonu o udruženjima", rekla je Nives Čulić na konferenciji za novinare Balkanskog fonda za lokalne inicijative.

Dodala je da je 6.000 udruženja i 30 fondacija izbrisano jer im je račun bio u blokadi godinu dana pa je Narodna banka Srbije pokrenula postupak i ona su brisana po Zakonu o stečaju.

Nives Čulić je navela da izbrisana udruženja građana mogu da se ponovo osnuju i registruju, ali da nemaju pravo na kontinuitet sa brisanim udruženjima.

Balkanski fond za lokalne inicijative predstavio je Vodič za primenu Zakona o zadužbinama i fondacijama, usvojenom 23. novembra 2010. godine, kojim je određeno da postojeće fondacije i zadužbine mogu da se preregistruju do 1. marta 2012. godine.

Predstavnica Fonda Ksenija Graovac rekla je da je tim zakonom propisano da je za osnivanje zadužbine potrebno 30.000 evra u novcu ili imovini, dok za osnivanje fondacije nisu potrebna početna sredstva.

Predviđena je i mogućnost da pravna lica, odnosno kompanije, mogu da osnuju zadužbinu u cilju razvijanja korporativnog zadužbinarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik