Udruživanje oko razvojnih projekata

Bez autora
Oct 20 2013

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Igor Mirović izjavio je u petak u Sremskoj Mitrovici da je u Srbiji neophodno udruživanje oko velikih razvojnih projekata.Mirović je na svečanosti održanoj povodom potpisivanja Međuopštinskog sporazuma o upravljanju i implementaciji regionalnih projekata u Sremskom okrugu istakao da je budući autoput od Novog Sada do Rume najbolji primer zajedničkog rada na ostvarivanju jednog regionalnog projekta, koji je istovremeno i od državnog značaja.

Udruživanje oko razvojnih projekataMinistar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Igor Mirović izjavio je u petak u Sremskoj Mitrovici da je u Srbiji neophodno udruživanje oko velikih razvojnih projekata.

Mirović je na svečanosti održanoj povodom potpisivanja Međuopštinskog sporazuma o upravljanju i implementaciji regionalnih projekata u Sremskom okrugu istakao da je budući autoput od Novog Sada do Rume najbolji primer zajedničkog rada na ostvarivanju jednog regionalnog projekta, koji je istovremeno i od državnog značaja.

On je napomenuo da je postignut dogovor o tome da resorno ministarstvo i Vlada AP Vojvodine po ubrzanom postupku finansiraju izradu kompletne projektne dokumentacije za taj autoput sa tunelom kroz Frušku goru, i najavio da bi taj posao trebalo da bude završen tokom naredne godine.

Svrha međuopštinskog sporazuma, kako je naveo, jeste u tome da se kroz regionalne projekte, pre svega u razvoju infrastrukture, ali i kroz projekte ekonomskog razvoja, objedine i angažuju svi raspoloživi institucionalni i individualni kapaciteti u regionu.

Ministar je ukazao na to da su pred našom zemljom velike mogućnosti u ovoj fazi procesa pristupanja EU, koje moramo maksimalno iskoristiti.

Mirović je, uz Nacionalnu agenciju za regionalni razvoj, istakao značajnu ulogu regionalnih razvojnih agencija, koje treba da promovišu i predstavljaju interese regiona, kao i da sprovode odgovarajuće mere za ostvarivanje značajnih razvojnih projekata.

Prema njegovim rečima, uloga Ministarstva je u tome da bude neka vrsta koordinatora svih tih poslova na državnom nivou, i ono će tu svoju ulogu dosledno sprovoditi, poštujući odgovarajuće kriterijume i zakonske propise u toj oblasti.

Ministar je uputio čestitku gradonačelniku Sremske Mitrovice i predsednicima opština Ruma, Šid, Inđija, Stara Pazova, Irig i Pećinci na tome što su prvi potpisnici ovakvog sporazuma, koji će biti model i ostalim opštinama, uz napomenu da oni na taj način preuzimaju značajnu ulogu u sprovođenju dogovorenog.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik