Unikredit banka startovala sa olakšicama za otplatu kredita

Bez autora
Mar 28 2011

Unikredit banka počela je da odobrava reprogram gotovinskih i stambenih kredita svojim klijentima koji su se našli u finansijskim teškoćama.Reprogram koji je banka samostalno pokrenula podrazumeva odobravanje grejs perioda do dve godine novim ili starim klijentima koji su se zbog gubitka posla ili pada prihoda našli u problemima sa otplatom, pri čemu sami klijenti imaju mogućnost da odaberu da li će tokom grejs perioda plaćati kamatu ili će potpuno biti oslobođeni troškova za kredit.

Unikredit banka startovala sa olakšicama za otplatu kreditaUnikredit banka počela je da odobrava reprogram gotovinskih i stambenih kredita svojim klijentima koji su se našli u finansijskim teškoćama, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i guvernerom centralne banke Dejanom Šoškićem - izjavio je juče predsednik Izvršnog odbora te banke Klaus Priveršek.

Prema njegovim rečima, reprogram koji je banka samostalno pokrenula podrazumeva odobravanje grejs perioda do dve godine novim ili starim klijentima koji su se zbog gubitka posla ili pada prihoda našli u problemima sa otplatom, pri čemu sami klijenti imaju mogućnost da odaberu da li će tokom grejs perioda plaćati kamatu ili će potpuno biti oslobođeni troškova za kredit.

- Ove kredite mogu da koriste svi klijenti, izuzev onih koji više od 180 dana kasne sa otplatom svojih obaveza - istakao je Priveršek, dodajući da je nivo problematičnih kredita u Unikreditu jednocifren, odnosno da je manji od proseka bankarskog sektora Srbije.

Predsednik IO je naglasio da se nada da će Narodna banka izaći sa predlogom o smanjenju iznosa rezervisanja koji banke moraju da izdvoje za ove klijente, s obzirom na to da se ti zajmovi smatraju rizičnijim, zbog čega je trenutno i iznos rezervisanja veći. Priveršek je dodao da banke ne znaju koliko će građana želeti da iskoristi mogućnost dobijanja grejs perioda, niti da li će sve banke ponuditi takvu mogućnost, ali da će u slučaju da se veliki broj ljudi prijavi za ove kredite, to predstavljati veliki administrativni trošak za banke.

Govoreći o rezultatima Unikredita, prvi čovek ove banke je naglasio da je neto profit u 2010. dostigao 3,5 milijardi dinara, što je rast od 24 odsto u odnosu na 2009. i da je tržišni udeo u kreditiranju klijenata porastao na skoro sedam odsto, a u depozitima na šest procenata. Banka je tokom prošle godine dva puta dokapitalizovana u ukupnom iznosu od pet milijardi dinara, a za ovu godinu su planirane još dve dokapitalizacije, u prvoj i drugoj polovini godine, u ukupnom iznosu od oko 50 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik