Uredba o konverziji: Račun mere veštaci

Bez autora
Sep 11 2011

Opštinski i gradski javni pravobranioci više neće učestvovati u postupku konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu. Iz ovog procesa isključena je i Poreska uprava, a procenu tržišne vrednosti parcela i utvrđivanje naknade za konverziju radiće sudski veštaci.Takođe, lokalne samouprave imaju mogućnost da po zonama odrede tržišnu vrednost zemljišta. Ovo su novine predviđene Uredbom o konverziji, koju je usvojila Vlada Srbije.

Uredba o konverziji: Račun mere veštaciOpštinski i gradski javni pravobranioci više neće učestvovati u postupku konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu.

Iz ovog procesa isključena je i Poreska uprava, a procenu tržišne vrednosti parcela i utvrđivanje naknade za konverziju radiće sudski veštaci. Takođe, lokalne samouprave imaju mogućnost da po zonama odrede tržišnu vrednost zemljišta. Ovo su novine predviđene Uredbom o konverziji, koju je usvojila Vlada Srbije.

- Očekujemo da će zahvaljujući ovim izmenama proces konverzije sada biti znatno ubrzan - kaže za „Novosti“ Aleksandra Damnjanović-Petrović, pomoćnik ministra za prostorno planiranje.

- Iako će se zahtevi za konverziju podnositi imovinsko-pravnim službama lokalnih samouprava, jedina stranka u postupku uz podnosioca zahteva je republički javni pravobranilac, jer je zemljište koje može da bude predmet konverzije u vlasništvu Republike Srbije.

Da bi postali i gazde na izgrađenom i neizgrađenom zemljištu na kojem imaju pravo korišćenja, konverziju moraju da plate vlasnici privatizovanih ili preduzeća stečenih u izvršnom ili stečajnom postupku. Takođe, obavezu plaćanja konverzije imaju i nosioci prava korišćenja na neizgrađenom zemljištu, koje je dato na korišćenje pre 13. maja 2003. godine, ali do sada nije privedeno nameni.

Naknada za konverziju obračunava se tako što se tržišna vrednost zemljišta umanjuje za troškove pribavljanja prava korišćenja. Ti troškovi obuhvataju revalorizovanu cenu kapitala ili imovine u postupku privatizacije i druge stvarne troškove za pripremanje građevinskog zemljišta ili otklanjanje industrijskog zagađenja.

Lokalna samouprava u roku od 90 dana od stupanja na snagu ove uredbe, može da donese akt, kojim utvrđuje tržišnu vrednost građevinskog zemljišta na svojoj teritoriji, a prema urbanističkim zonama. Ta vrednost se određuje po kvadratu objekta, koji može da se gradi na toj parceli u skladu sa planskim dokumentom. Početna vrednost za utvrđivanje tržišne cene je iznos naknade za uređivanje građevinskog zemljišta pomnožen sa odgovarajućim koeficijentom. Ako lokalna samouprava donese odluku kojom utvrđuje tržišnu cenu po zonama onda se ona primenjuje u svim postupcima konverzije na teritoriji te opštine ili grada. Ukoliko odluka nema procenu rade veštaci. Kada veštak dobije sve potrebne podatke dužan je da u roku od 30 dana dostavi imovinsko-pravnoj službi nalaz i mišljenje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik