Usaglašene carinske stope za uvoz cigareta

Bez autora
Oct 17 2013

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić rekao je da je Vlada Srbije usaglasila carinske stope za uvoz cigareta iz Hrvatske i čitave EU, i da to Srbiju neće staviti u degradirajući položaj.Ružić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom Delegacije EU i ambasadorima zemalja članica EU u Srbiji rekao da je Koordinaciono telo Vlade Srbije za pristupanje EU juče odlučilo da će sprovesti adaptaciju svih 88 tarifnih linija.

Usaglašene carinske stope za uvoz cigaretaSrbija će uvoziti 1.625 tona cigareta iz Hrvatske i drugih zemalja EU, po nižoj carinskoj stopi, dok će svaka potrošnja iznad te kvote biti opterećena sa 58 odsto, kaže ministar Branko Ružić. Odluku o tome donelo je Koordinaciono telo Vlade Srbije za pristupanje EU i time su usaglašene carinske stope za uvoz hrvatskih cigareta.

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić rekao je da je Vlada Srbije usaglasila carinske stope za uvoz cigareta iz Hrvatske i čitave EU, i da to Srbiju neće staviti u degradirajući položaj.

Ružić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom Delegacije EU i ambasadorima zemalja članica EU u Srbiji rekao da je Koordinaciono telo Vlade Srbije za pristupanje EU juče odlučilo da će sprovesti adaptaciju svih 88 tarifnih linija.

"Domaće tržište apsorbuje više od 21 do 22 hiljade tona cigareta", rekao je Ružić i istakao da kvota od 1.625 tona ne važi samo za Hrvatsku, već za celu EU, a van te kvote potrošnja cigareta iz uvoza biće carinski opterećena sa 58 odsto.

Reč je o godišnjoj kvoti od 1.625 tona cigareta iz Tvornice duhana "Rovinj", koje su na osnovu sporazuma CEFTA opterećene sa svega 15 odsto carine, što je gotovo četiri puta niže nego u slučaju cigareta iz drugih evropskih država, koje se carine sa 57 odsto.

Podsećajući da je sistem uvoza na taj način funkcionisao poslednjih šest godina, Ružić je napomenuo da izvoz cigareta iz Srbije u zemlje EU, uključujući Hrvatsku, neće biti carinski opterećen, odnosno da će biti po nultoj carinskoj stopi.

To je, kako je istakao, velika prilika i za srpske privrednike.

Ružić je rekao i da su iz Brisela stigla uveravanja da "neke necarinske barijere, koje su postojale u dosadašnjoj praksi u Hrvatskoj", više neće biti moguće, pošto Hrvatska sada, kada je postala članica EU, mora da primenjuje standarde Unije.

Pitanje kvote uvoza cigareta nije bilateralno pitanje, već se o njemu razgovara s Evropskom komisijom, a ne pojedinačnim državama članicama, rekao je ministar Ružić.

On je istakao i da je važno da se, prilikom donošenja odluka od velikog značaja za srpsku privredu, posebno vodi računa o ekonomskim i političkim interesima zemlje, kao i na koji način i koliko se puni državni budžet.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik