Veliki potencijal za razvoj istočne Srbije

Bez autora
Jan 26 2023

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek razgovarao je danas u Zaječaru sa direktorom Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije (RARIS) Vladanom Jeremićem o projektima i aktivnostima ove agencije i saradnji koja bi osigurala održivi razvoj ovog dela zemlje.

Đerlek je ocenio da istočna Srbija ima izuzetne potencijale za razvoj u različitim oblastima, pre svega turizmu i poljoprivredi, dodajući da je neophodno pronaći način kako bi oni bili maksimalno iskorišćeni u cilju unapređenja privrednog razvoja i boljeg života građana.

On je, kada su u pitanju projekti u oblasti poljoprivrede, naveo da je prioritetan zadatak uspostavljanje sistemske podrške poljoprivrednicima u sektoru stočarstva, kroz različite vidove podsticajnih mera.

Ministar je pohvalio saradnju ove agencije sa malim preduzetnicima i privatnim sektorom, kao i podršku razvojnim inicijativama koje se zasnivaju na institucionalnom povezivanju.

Jeremić je ukazao na to da RARIS ima vodeću ulogu i u prekograničnoj saradnji, sa više desetina realizovanih međunarodnih projekata, a značajnu saradnju Agencija je uspostavila i sa Industrijsko-hemijskim parkom u Prahovu, koji je važan pokretač razvoja ovog dela srpske privrede.

Jedna od aktivnosti RARIS-a, kako je naveo, fokusirana je na ruralni razvoj ovog regiona kroz praktične treninge i preporuke seoskim domaćinstvima i gazdinstvima koja se bavi turizmom.

On je predočio da region istočne Srbije privlači veliki broj turista zahvaljujući arheološkom lokalitetu „Lepenski vir“, Staroj planini i Soko Banji, gde se beleži i preko milion noćenja godišnje.

Jeremić je podvukao i značaj uvođenja digitalizacije muzejskim ustanovama, kako bi se unapredile turističke ponude ovog kraja.

Tokom posete Zaječaru, ministar je sa predstavnicima Agencije i direktorom Narodnog muzej Vujadinom Miloševićem obišao ovu ustanovu kulture, kao i Radul-begov konak Stari Zaječar”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik