Vojvodina preuzela vođstvo u IT sektoru

Bez autora
Feb 20 2014

Vojvodina je tokom 2013. godine i statistički preuzela vođstvo u IT sektoru Srbije, a posebna prednost je što je Univerzitet u Novom Sadu, sa Fakultetom tehničkih nauka (FTN), prepoznao šansu i do sada lansirao više od 100 IT firmi, izjavio je danas direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja.Univerzitet u Novom Sadu koji školuje IT stručnjake preduzetnički je orijentisan, firme koje je otvorio proizvode oko 100 miliona evra obrta godišnje i zapošljavaju oko 2.500 ljudi, a takva veza obrazovanja i biznisa je karakteristična za ceo region, pa i Evropu, kazao je Šolaja na predstavljanju IKT klaster akademije.

Vojvodina preuzela vođstvo u IT sektoruVojvodina je tokom 2013. godine i statistički preuzela vođstvo u IT sektoru Srbije, a posebna prednost je što je Univerzitet u Novom Sadu, sa Fakultetom tehničkih nauka (FTN), prepoznao šansu i do sada lansirao više od 100 IT firmi, izjavio je danas direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja.

"Univerzitet u Novom Sadu koji školuje IT stručnjake preduzetnički je orijentisan, firme koje je otvorio proizvode oko 100 miliona evra obrta godišnje i zapošljavaju oko 2.500 ljudi, a takva veza obrazovanja i biznisa je karakteristična za ceo region, pa i Evropu", kazao je Šolaja na predstavljanju IKT klaster akademije.

Dodao je da je Vojvodina takav "recept" preuzela iz Silikonske doline u SAD i da se on pokazao kao uspešan.

"Srbija svoju IT industriju mora bazirati na poslovnom modelu koji će maksimizirati zaradu po zaposlenom, a to je proizvodnja softverskih rešenja i prodaja na globalnom tržištu", kazao je Šolaja.

Kako je naveo, šansa Srbije u IT oblasti je velika jer obim posla globalno konstantno raste, potrebe za IT rešenjima rastu, a nema dovoljno ljudi koji mogu da isporuče ta rešenja korisnicima.

"Obrazovni sistem Srbije još ne može da isporuči dovoljan broj IT stručnjaka, iako godišnje školovanje završi oko 2.500 ljudi. Zato je važno da i privatni sektor preuzme inicijativu u obrazovanju", kazao je on.

Šolaja je naglasio da je Evropska komisija tokom 2013. godine pokrenula Veliku koaliciju za digitalne poslove (Grand Coalition for Digital Jobs), koja će se baviti povećanjem broja IT stručnjaka u Evropi, nekoliko zemalja je osnovalo svoje nacionalne, a Vojvođanski IKT klaster namerava da tu inicijativu pokrene i u Srbiji.

Vojvođanski IKT klaster uz podršku USAID pokrenuo je u Novom Sadu IKT klaster akademiju, koja će za cilj imati obuku kadrova za zapošljavanje u IT sektoru, kako bi se povećala zaposlenost.

Kursevi na IKT akademiji trajaće šest meseci, akcenat je na praktičnom radu i obuci kadrova koji će moći odmah da se zapošljavaju u firmama, predavači će biti stručnjaci sa FTN, dok će praksu voditi iskusni mentori iz privatnog sektora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik