Vraćanje u saobraćaj putničkog voza Beograd – Sarajevo

Bez autora
Oct 17 2013

Zajednički cilj i zadatak Srbije i BiH je da pre svega intenziviranje saradnje u putničkom železničkom saobraćaju i da se ponovo uspostave vozovi između Beograda i Sarajeva. Jedan od ključnih problema je veliki iznos naknade za korišćenje pruga, koji ispostavljaju Hrvatske železnice.O tome bi zajedno razgovarali sa hrvatskim kolegama, a ne isključuje se i mogućnost uključenja njihovih vagona u taj voz, s ciljem smanjenja cene korišćenja njihove infrastructure, rekao je danas u Beogradu generalni direktor “Železnica Srbije” Dragoljub Simonović u razgovoru sa generalnim direktorom JP Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (JP ŽFBH) Nijazom Puzićem i Enisom Džavićem, direktorom za ekonomske poslove.

Vraćanje u saobraćaj putničkog voza Beograd – SarajevoZajednički cilj i zadatak Srbije i BiH je da pre svega intenziviranje saradnje u putničkom železničkom saobraćaju i da se ponovo uspostave vozovi između Beograda i Sarajeva.

Jedan od ključnih problema je veliki iznos naknade za korišćenje pruga, koji ispostavljaju Hrvatske železnice. O tome bi zajedno razgovarali sa hrvatskim kolegama, a ne isključuje se i mogućnost uključenja njihovih vagona u taj voz, s ciljem smanjenja cene korišćenja njihove infrastructure, rekao je danas u Beogradu  generalni direktor “Železnica Srbije” Dragoljub Simonović u razgovoru sa generalnim direktorom JP Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (JP ŽFBH) Nijazom Puzićem i Enisom Džavićem, direktorom za ekonomske poslove.

Simonović je dodao da je siguran da će zajedno uspeti da nađu rešenje za povezivanje gradova  vozom, za šta postoji obostrani interes.

Predstavnici srpskih železnica upoznali su bosanske kolege sa rezultatima ostvarenim na polju transporta robe, a posebno je naglašen značaj međusobne saradnje na tom polju jer su železnički sistemi po prirodi posla okrenuti jedni prema drugima. Istaknuto je da dve železnice imaju dugu tradiciju parterskih i prijateljskih odnosa, koja su osnova za unapređenje međusobne saradnje.

Generalni direktor srpskih železnica posebno je naglasio značaj putnog pravca Ruma – Zvornik – Tuzla koji je od ključnog značaja za obe strane, a predložio je i razmatranje uvođenja putničkog voza na ovoj trasi.

Prema njegovim rečima, ostvareni rezultati u poboljšanju robnog saobraćaja direktna su posledica promene pristupa i poslovnih navika pri pronalaženju novih komintenata, jer tržište  nameće potrebu za fleksibilnošću pri ugovaranju poslova, uz poboljšanje kvaliteta, brzine i sigurnosti prevoza robe. Na taj način će se srpske železnice pripremiti za otvaranje transportnog tržišta.

Predstavnici bosanske strane ukazali su na veliki potencijal koji pruža mogućnost povezivanja Srbije sa lukom Ploče, što je od interesa za obe strane. Takođe, razgovaralo se i pronalaženju modela za ubrzavanje carinskih procedura pri transportu robe, jer se sada na granici gubi oko tri sata. Na redu su obe države koje na ovom planu treba da urade svoj deo posla.

Predstavnici dveju železnica razgovarali su i o međusobnom regulisanju finansijskih odnosa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik