Vrednost akcija NIS se vraća an nivo pre pandemije

Bez autora
Jan 24 2023

Vrednost akcije Naftne indudstrije Srbije NIS iznosi ovih dana oko 700 dinara.

Upravo su toliko vredele poslednji put početkom marta 2020. godine, pre početka pandemije. Vrednost kompanije je porastao desetak procenata od početka novembra nakon što su objavljeni odlični rezultati za prvih devet meseci koji bi akcionarima u tekućoj godini mogli doneti rekordnu dividendu (dividendni prinos od blizu 20 odsto), kaže za Politiku broker Nenad Gujaničić.

-U odnosu na period neposredno nakon izbijanja rata u februaru prošle godine, kada su se akcije spuštale i ispod nivoa od 500 dinara, NIS beleži oporavak od oko 40 procenata. Valja napomenuti da su globalne naftne kompanije prošle godine beležile odlične prinose nakon što su im visoke cene nafte i gasa pomogle da ostvare rekordne profite, a mnoge od njih su zabeležile i istorijske najviše vrednosti akcija. Nelikvidno domaće tržište kapitala i geopolitički rizik koji nosi NIS kao kompanija sa dominantnim ruskim kapitalom onemogućili su sličan rast njegovih akcija te se NIS i dalje nalazi veoma daleko od istorijski najviše vrednosti akcija od 1.020 dinara zabeležene 2013. godine, ističe naš sagovornik.

Kada su u pitanju akcije Gasproma na Moskovskoj berzi, one su se faktički prepolovile u odnosu na vreme pre rata i trenutno se trguju na nivou od 160 rublji. Treba reći da je i Gasprom u proteklom periodu ostvarivao rekordne poslovne rezultate, pre svega usled visoke cene gasa, pa je kompanija u oktobru akcionarima isplatila međudividendu u visini od 51 rublje po akciji. Međutim, činjenica da se Rusija nalazi pod sankcijama Zapada i da je perspektiva ove kompanije veoma neizvesna čini da se ove akcije kotiraju na prilično niskom nivou, ali i sa mnogo manjim prometima s obzirom da je Moskovska berza faktički odsečena od stranog kapitala, kaže ovaj broker iz brokerske kuće „Momentum sekjutritis”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik