Za Dom zdravlja Obrenovac oprema vredna 250.000 evra

Bez autora
Jul 15 2014

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar ocenio je danas da donacija farmaceutske kompanije "Novartis" Domu zdravlja Obrenovac treba da bude primer drugim kompanijama kako mogu da pomognu zdravstvu u Srbiji.Lončar je prilikom uručenja ove donacije, koja obuhvata digitalni rendgen aparat, ultrazvučni aparat, dva ambulantna vozila, kombi za prevoz putnika na dijalizu, kao i kompresor za stomatologiju, precizirao da njena ukupna vrednost iznosi približno 250.000 evra.

Za Dom zdravlja Obrenovac oprema vredna 250.000 evraMinistar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar ocenio je danas da donacija farmaceutske kompanije "Novartis" Domu zdravlja Obrenovac treba da bude primer drugim kompanijama kako mogu da pomognu zdravstvu u Srbiji.

Lončar je prilikom uručenja ove donacije, koja obuhvata digitalni rendgen aparat, ultrazvučni aparat, dva ambulantna vozila, kombi za prevoz putnika na dijalizu, kao i kompresor za stomatologiju, precizirao da njena ukupna vrednost iznosi približno 250.000 evra.

On je pohvalio zaposlene u Domu zdravlja Obrenovac jer su bili na visini zadatka tokom poplava, i podsetio na to da je čitav zdravstveni sistem dobio pohvalu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za efikasnu reakciju i sprečavanje pojave epidemije zaraznih bolesti.

Direktor DZ Obrenovac Maja Todorović ukazala je na to da zahvaljujući navedenoj donaciji ova zdravstvena ustanova funkcioniše sa 98 odsto kapaciteta, i da je veći deo službi vraćen u funkciju.

Todorović je navela da je šteta koju je ovaj dom zdravlja pretrpeo u poplavama procenjena na približno milion evra, uz napomenu da trenutno nisu aktivirane samo službe fizikalne medicine i hemodijalize, zbog čega 57 pacijenta iz Obrenovca i dalje ide na hemodijalizu u Beograd.

Direktor farmaceutske kompanije "Novartis" u Srbiji Gabriel Dina naglasio je da je za opštinu Obrenovac, koja ima 75.000 stanovnika, dom zdravlja veoma važna zdravstvena ustanova, i istakao da ta kompanije nije imala dilemu o tome kojoj ustanovi da uputi pomoć nakon poplava.

Dina je ukazao na to da je majska prirodna katastrofa pokrenula veliki talas solidarnosti prema srpskom narodu, pri čemu je za nekoliko nedelja od raznih donatora prikupljeno više od četiri miliona švajcarskih franaka.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Danijel Ruh podsetio je na to da su Vlada Švajcarske i građani te zemlje nakon poplava organizovali prikupljanje donacija za Srbiju, i najavio da će Švajcarska na sutrašnjoj donatorskoj konferenciji takođe dati značajan doprinos.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković naglasio je da će ova donacija doprineti tome da zdravstveni sistem u toj opštini bolje funkcioniše, uz napomenu da će lokalna samouprava pomagati zdravstvu u skladu sa svojim mogućnostima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik