Za nabavku novih tramvaja 30 miliona evra

Bez autora
Mar 11 2012

Na sednici Skupštine grada održanoj u petak odlučeno je da se 30 miliona evra od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj koji je Grad uzeo u novembru prošle godine prenameni za nabavku novih tramvaja za potrebe GSP „Beograd“.Kreditom od 57 miliona evra predviđeno je da se pokrije deo troškova finansiranja projekta unapređenja beogradskog javnog prevoza i saobraćajne infrastrukture, čija je ukupna vrednost procenjena na više od 140 miliona evra.

Za nabavku novih tramvaja 30 miliona evraNa sednici Skupštine grada održanoj u petak odlučeno je da se 30 miliona evra od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj koji je Grad uzeo u novembru prošle godine prenameni za nabavku novih tramvaja za potrebe GSP „Beograd“.

Kreditom od 57 miliona evra predviđeno je da se pokrije deo troškova finansiranja projekta unapređenja beogradskog javnog prevoza i saobraćajne infrastrukture, čija je ukupna vrednost procenjena na više od 140 miliona evra.

Deo koji je sada izbačen iz prvobitnog projekta je produžetak tramvajske mreže preko novog mosta na Savi i izgradnju gornjeg stroja tramvajske pruge na novim prilazima mostu.

Kako stoji u obrazloženju, do takve odluke je došlo, budući da se, usled posledica ekonomske krize, očekuje odstupanje od planirane dinamike priliva finansijskih sredstava u budžet Grada.

Unapređenja beogradskog javnog prevoza i saobraćajne infrastructure, za koji će ostatak novca koji prevazilazi mogućnosti gradskog budžeta biti pokriven sredstvima iz zajma Evropske investicione banke u iznosu od 57 miliona evra, ali i donacijama Western Balkan Investment Fund i razvojnih banaka, obuhvata modernizaciju ulica: Vojvode Stepe, Bulevaru oslobođenja, Karađorđevoj, Ruzveltovoj i Mije Kovačevića, Beogradskoj i Starine Novaka, Bulevaru kralja Aleksandra (od okretnice Tašmajdan do Ruzveltove ulice i od Ulice gospodara Vučića do okretnice u Ustaničkoj ulici), 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana, kao i rekonstrukciju Trga Slavija.

Pored odluke Skupštine grada da se za potrebe GSP „Beograd“ nabavi 400 novih autobusa, 280 zglobni i 120 solo, na sednici je odlučeno i da 100 miliona dinara iz budžeta Grada bude namenjeno Sekretarijatu za saobraćaj za nabavku 32 nova zglobna niskopodna autobusa gradskog tipa.

Prema rečima predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, nakon mosta preko Ade, Gradska uprava čini sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi obnovili vozni park u gradskom saobraćajnom preduzeću.

- Pored 83 nova trolejbusa i 30 tramvaja, u proteklom periodu kupili smo nekoliko desetina autobusa. Ovom odlukom stvaramo preduslove za nabavku novih 400 autobusa, koji će u narednih godinu do godinu i po dana svih biti na ulicama Beograda - izjavio je Antić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik