Za projekte „od ideje do proizvoda“ i do 50.000 evra

Bez autora
May 04 2021

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić ukazao je danas na to da kompanije, naučni instituti i fakulteti koji žele da svoje ideje realizuju u tržišno orijentisane proizvode deo sredstava za te namene mogu da dobiju preko Eureka projekta.

Ružić je u izjavi za portal Biznis.rs naveo da je javni poziv otvoren i da se po projektu može dobiti i do 50.000 evra, podsetivši na to da je Eureka evropska međuvladina inicijativa u kojoj Srbija aktivno učestvuje kao punopravna članica od 2002. godine.

Prema njegovim rečima, u toj inicijativi učestvuju i sve države članice Evropske unije, Severna Makedonija, Izrael, Crna Gora, Norveška i Island.

On je objasnio da se projekti, koji se finansiraju kroz Eureka inicijativu, odnose na primenjena, industrijska, a ne na osnovna istraživanja, pri čemu njihovi rezultati moraju biti usmereni kao proces, servis ili proizvod ka tržištu.

Prvi potpredsednik Vlade je objasnio da deo sredstava obezbeđuje država, a ostatak je investicija od strane biznis sektora.

Korisnik budžetskih sredstava može biti samo organizacija koja realizuje projekat, a upisana je u Registar naučnoistraživačke delatnosti ili Registar inovacione delatnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za ovu inicijativu je ključna uloga malih i srednjih preduzeća, a kompanije mogu konkurisati i u konzorcijumu sa akreditovanom naučnoistraživačkom organizacijom.

Ružić je naveo da je zahtev da rezultat projekta bude vidljiv na tržištu u roku od dve godine nakon njegovog završetka, istakavši da to ne znači da mora da bude u proizvodnji ili implementaciji i da se vidljivost projekta ocenjuje pre početka finansiranja.

Tada se procenjuje da li je investicija u skladu sa osnovnim Eureka principima, odnosno da li je tržišno orijentisana, predočio je prvi potpredsednik Vlade, dodavši da je do sada uspešno realizovano 89 projekata.

Prema njegovim rečima, oni su uglavnom bili iz oblasti informacionih tehnologija, njih 32, iz oblasti novih materijala – 18, medicinskih tehnologija i biotehnologija 14 i zaštite životne sredine 11 projekata.

On je precizirao da je u njima učestvovalo 14 velikih kompanija, 73 mala i srednja preduzeća, 19 instituta i 89 fakulteta, napomenuvši da se u većem broju slučajeva ovi projekti ostvaruju u konzorcijumu sa još jednom ili dve zemlje članice Eureka inicijative.

Prvi potpredsednik Vlade je naveo podatak da je do sada ostvarena saradnja sa Grčkom, Mađarskom, Nemačkom, Norveškom, Poljskom, Rumunijom, Turskom, Portugalijom, Litvanijom, Slovenijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Češkom, Bugarskom i Belgijom, a u poslednjih pet godina primetan je trend saradnje sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik