Zagrebačka banka četvrti akcionar NIS-a

Bez autora
Jun 05 2011

Investicioni fond Zagrebačke banke dospeo je na četvrto mesto po broju stečenih akcija Naftne industrije Srbije, sa udelom od 0,36 procenata od ukupne emisije, iza većinskog "Gaspromnjefta", Republike Srbije i kastoda "Erste banke" koja je treći po veličini akcionar sa 0,45 odsto emisije. Najveći akcionari srpske naftne kompanije nisu značajno menjali svoje pozicije u vlasništvu, odnosno "Gaspromnjeft" poseduje većinski paket od 56 odsto akcija, ispred Republike Srbije čije je vlasništvo 29 procenata od ukupne emisije. Na petom mestu u redosledu prvih 10 akcionara u NIS-u, kao manjinski akcionar nalazi se i Škotska kraljevska banka sa udelom od 0,11 procenata. NIS je tokom proteklog meseca dominirao trgovanjem, kako po prometu tako i prema rastu vrednosti, zahvaljujući čemu je indeks najlikvidnijh akcija na Beogradskoj berzi, Belex 15, porastao u maju 10,7 procenata na 825 poena.

Zagrebačka banka četvrti akcionar NIS-aInvesticioni fond Zagrebačke banke dospeo je na četvrto mesto po broju stečenih akcija Naftne industrije  Srbije, sa udelom od 0,36 procenata od ukupne emisije, iza većinskog "Gaspromnjefta", Republike Srbije i kastoda "Erste banke" koja je treći po veličini akcionar sa 0,45 odsto emisije.

Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, najveći akcionari srpske naftne kompanije nisu značajno menjali svoje pozicije u vlasništvu, odnosno "Gaspromnjeft" poseduje većinski paket od 56 odsto akcija, ispred Republike Srbije čije je vlasništvo 29 procenata od ukupne emisije.

Na petom mestu u redosledu prvih 10 akcionara u NIS-u, kao manjinski akcionar nalazi se i Škotska kraljevska banka sa udelom od 0,11 procenata.

NIS je tokom proteklog meseca dominirao trgovanjem, kako po prometu tako i prema rastu vrednosti, zahvaljujući čemu je indeks najlikvidnijh akcija na Beogradskoj berzi, Belex 15, porastao u maju 10,7 procenata na 825 poena, ocenila je ranije brokerska kuća "Sinteza Invest Grup".

Akcije ove naftne kompanije dobile su na vrednosti 55,2 odsto, dok je promet te hartije činio trećinu ukupne realizacije akcija i iznosio je 692,9 miliona dinara, naveo je SIG.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik