Devet trendova na društvenim mrežama koji će pre ili kasnije doći i u Srbiju

Bez autora
Mar 08 2021

Društvene mreže su iz godine u godinu sve popularnije i imaju sve više korisnika, a ono što bi moglo da bude novitet u 2021. je njihova još veća komercijalizacija i prisustvo kompanija koje preko ovih platformi brže i jednostavnije dopiru do svojih kupaca.

Među trendovima za ovu godinu ističu se aplikacije za deljenje audio sadržaja, "social commerce" odnosno kupovina preko društvenih mreža, sve više interaktivnog sadržaja i novih "društvenih" digitalnih valuta. Stručnjaci ocenjuju da će TikTok i ove sezone ostati među najpopularnijim platformama, a najavljuju i više oglašavanja na Jutjubu i veći značaj takozvanih "mikroinfluensera".

U prevodu, biće za svakoga ponešto, čemu se najviše raduju kompanije koje će imati još više kanala za informisanje i komunikaciju sa svojim fanovima, korisnicima i kupcima.

"Nakon pojave globalno poznate aplikacije TikTok, jedna od aktuelnih novina kada pričamo o društvenim mrežama jeste Clubhouse. U pitanju je audio platforma za glasovnu komunikaciju, odnosno nova društvena mreža koja omogućava ljudima da razgovaraju putem audio poruka u realnom vremenu. Clubhouse funkcioniše po principu pozivnica, a od maja prošle godine kada je imao nešto manje od 2.000 korisnika, danas je stigao do više od 2 miliona", objašnjava u razgovoru za "Blic Biznis" Ivan Tanasković, stručnjak za internet trgovinu.

On dodaje da je iz TikToka najavljena podrška za Shopify, što praktično znači da će saradnjom ova dva giganta sve internet prodavnice koje koriste Shopify platformu moći, direktno u svojim objavama, da taguju artikle iz svoje ponude. Nešto slično tome je tagovanje artikala na Facebook/Instagram Shop-u.

"Pored toga možemo očekivati rast i dodatni razvoj video formata, pogotovo u sferi društvenih mreža, livestream-a i story objava, koji na tehnološki razvijenim tržištima (naročito u Aziji) daju odlične rezultate. Social commerce je takođe segment u kome se očekuje dosta novina", navodi naš sagovornik.

Evo koji su još trendovi na društvenim mrežama prisutni u svetu, a koje bismo mogli uskoro očekivati i na srpskom tržištu.

Audio je novi video

Kao što je u proteklom periodu glavni trend bio video sadržaj, tako se za ovu godinu najavljuje veliki bum audio materijala. Mlađe generacije sve više u ćaskanju koriste glasovne poruke, umesto kuckanja, jer su im “praktičnije” i mogu da ih snime i dok hodaju, bez gledanja u telefon.

Tu su i sve brojniji podkasti koji nisu više samo audio sadržaj, ali im je to ipak primarna forma.

Audio aplikacije bi mogle da dožive značajan rast u 2021. godini preko društvenih mreža. Aplikacije poput Clubhouse omogućavaju audio konverzaciju u realnom vremenu. Posle godinu dana zamora od video konferencija tokom 2020. godine, zvuk će biti veliki pokretač u načinu na koji se korisnici međusobno povezuju na mreži 2021. godine.

Eksplozija social commerce – kupovine preko mreža

Društveni mediji dobijaju bitku protiv pretraživača, jer “novac sledi put oka na ekranu”. Pandemija je opustošila delove maloprodajnog sektora, a stručnjaci predviđaju da će 2021. biti godina eksplozija "socijalne trgovine", odnosno kupoprodaje preko društvenih mreža.

Brendovi se okreću društvenim mrežama kako bi dosegli kupce i izgradili svest. Prema oceni Forbsa, trgovina na američkim društvenim mrežama povećaće se za najmanje jednu trećinu, na više od 39 milijardi dolara.

Sve više firmi ulazi na TikTok i Reelz

Sve više kompanija se pojavljuje na aplikacijama poput TikTok-a i Reelz-a. Ovi kratki videozapisi, koji obično imaju neki privlačan (catchy) trenutak, odličan su način da publika zapamti vaš brend.

Mogućnost da se kratkim i konkretnim video snimkom prikažu prednosti kompanije mogao bi da privuče više gledalaca nego neki duži video na Jutjubu.

Uspon društvenih digitalnih valuta

Učesnici u digitalnom marketingu veruju da ćemo videti još noviteta kao što su socijalne digitalne valute (poput Facebookove Libre, odnosno Diem) koje će olakšati način na koji kupujemo stvari na Internetu. Ovo će takođe pomoći trgovcima da budu kreativniji kada je reč o nagrađivanju kupaca i promociji proizvoda.

Značajan rast Live Streaminga i interaktivnog sadržaja

Očekuje se značajan rast korišćenja Live Streaminga na društvenim medijima. Potrošači obožavaju da gledaju TikTok i Instagram, pa su ove platforme povećale fokus na prodaju. Sledeći korak je emitovanje uživo za pojedince, kako bi komunicirali međusobno. Takođe, kupci će želeti veću povezanost sa brendovima, kako bi kupili njihove proizvode – trgovina u realnom vremenu.

Predviđa se i da će jedan od najvećih trendova društvenih medija u ovoj godini biti interaktivni vizuelni sadržaj zasnovan na 3D tehnologiji i tehnologiji virtuelne i proširene stvarnosti. Na ovaj način bi publika mogla da ima realno iskustvo u vremenu kada su direktne interakcije veoma ograničene zbog korone.

Rast potrošnje na YouTube oglase

Marketari veruju da ćć ove godine doći do velikog rasta troškova oglašavanja na YouTube-u. Mnogi trgovci će deo svog budžeta za Facebook oglase prebaciti na YouTube, zbog sve aktuelnijeg rata između Epla i Fejsbuka.

Rastuća važnost mikroinfluensera

Tržište uticaja čeka velika promena. Makro influenseri već neko vreme naduvavaju svoju vrednost, i iako je primamljivo izdvojiti novac za rad sa influenserom sa velikim brojem sledbenika, brendovi ne vide povrat ulaganja i mogli bi da dobiju isti učinak po mnogo nižoj ceni ako budu radili sa mikroinfluenserom koji ima precizniju nišu i relevantnu publiku.

Instagram glasovne poruke putem DM

Instagram glasovne poruke putem direktnih poruka omogućiće brendovima da drastično povećaju angažman i dosegnu ljude na emocionalnom nivou. Brendovi i trgovci koji stoje iza njih jednostavno trebaju izdvojiti nekoliko minuta svakog dana za slanje glasovnih poruka putem DM-a kako svojim najangažovanijim, tako i svojim najnovijim followerima.

TikTok uskoro i na pametnim televizorima

Pojedini proizvođači elektronike još u decembru su najavili da će svojim kupcima omogućiti da gledaju TikTok klipove na svojim televizorima. Sada je i potvrđeno da će ovu mogućnost imati korisnici popularne društvene mreže u Evropi, baš kao i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik