Francuska uvela zabranu reklamiranja fosilnih goriva

Bez autora
Aug 23 2022

Francuska je uvela zabranu reklamiranja fosilnih goriva. Zabrana se odnosi za sve naftne energente, energiju dobijenu sagorevanjem uglja i ugljenike koji sadrže vodonik. Prirodni gas je izuzet od zabrane do juna 2023.

Prema Institutu Climate Accountability sa sedištem u SAD, kompanije za fosilna goriva su među najvećim zagađivačima ugljenikom i ostvaruju milionske dobiti promovišući prodaju uglja i gasa.

U svetu su poslednjih godina sve glasniji pozivi za zabranu reklamiranja fosilnih goriva. Prošle godine, Grinpis i 20 drugih ekoloških organizacija zatražili su zabranu reklamiranja fosilnih goriva širom Evropske unije.

Zabrana oglašavanja u Francuskoj bila je obuhvaćena klimatskim zakonom koji je parlament usvojio u avgustu 2021. godine, a koji ima za cilj sprovođenje strožih propisa za smanjenje potrošnje energije i promovisanje mera održive energije, prenosi RTCG.

Neki oblici oglašavanja kao što su finansijska ulaganja u fosilna goriva ili sponzorstvo vezano za komunikaciju nisu obuhvaćeni zabranom.

Zbog nepoštovanja zabrana može biti izrečena kazna između 20.000 i 100.000 evra, a oni koji ponove prekršaj će možda morati da plate dupli iznos.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik