Grci rešili da iznajmljuju Akropolj

Bez autora
Jan 18 2012

Grčka je odlučila da dozvoli eksploataciju u reklamne svrhe svojih poznatih arheoloških spomenika i nalazišta, uključujući i Akropolj. Ova inicijativa grčkog ministarstva kulture je oštro kritikovana u delu javnosti i među arheolozima koji je smatraju svetogrđem.Odluka o "komercijalizaciji" Akropolja, doneta u trenutku kada prezadužena Grčka pokušava da napuni javnu kasu, deo je odredbi koje imaju za cilj da "olakšaju" pristup grčkom kulturnom nasleđu i time poboljšaju njegovu promociju.

Grci rešili da iznajmljuju AkropoljGrčka je odlučila da dozvoli eksploataciju u reklamne svrhe svojih poznatih arheoloških spomenika i nalazišta, uključujući i Akropolj.

Ova inicijativa grčkog ministarstva kulture je oštro kritikovana u delu javnosti i među arheolozima koji je smatraju svetogrđem.

Odluka o "komercijalizaciji" Akropolja, doneta u trenutku kada prezadužena Grčka pokušava da napuni javnu kasu, deo je odredbi koje imaju za cilj da "olakšaju" pristup grčkom kulturnom nasleđu i time poboljšaju njegovu promociju, navode u ministarstvu.

Prikupljena sredstva biće namenjena Fondu za zaštitu i održavanje arheoloških resursa.

Do sada je samo nekolicina ljudi, među kojima su kanadska rediteljka grčkog porekla Nia Vardalos i američki Frensis Ford Kopola, imali priliku da snimaju na Akropolju, dok su snimanja i fotografisanja spomenika u reklamne svrhe bili strogo zabranjeni.

Ministarstvo kulture je u svom cirkularnom pismu iz decembra 2011. utvrdilo pravila iznajmljivanja arheoloških lokaliteta, uključujući cenu od 1.600 evra na dan za profesionalno snimanje na Akropolju.

Želeći da napomene da će njegova glavna briga i dalje biti da zaštiti nacionalno kulturno blago, ministarstvo ističe da će za "iznajmljivanje" ovih lokaliteta biti potrebno ispuniti niz uslova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik